Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук під час Різдвяного Богослужіння.

На Різдво тут, у головному храмі лаври — Успенському соборі, за участі кліру і тисяч вірян Православної Церкви України відслужив святкову Божественну літургію митрополит Київський і всієї України Блаженніший Епіфаній.

Предстоятелю ПЦУ, Священноархімандриту Свято-Успенської Києво-Печерської лаври співслужили архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір, архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон, архієпископ Вишгородський Агапіт, єпископ Луганський і Старобільський Лаврентій, єпископ Хмельницький і Кам’янець-Подільський Павло, єпископ Богородчанський Феогност, братія монастиря та запрошене духовенство.

Разом з ними, з усім народом за державу, військо, за мир в Україні молилися Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук, народні депутати та інші представники влади. Просторий храм був переповнений і не зміг вмістити усіх вірян, які зібралися на молитву з Предстоятелем. Цього дня на богослужіння, щоби висвітлити цю, без перебільшення, історичну подію, завітали майже 300 представників вітчизняних та закордонних ЗМІ.

Після прочитання Євангелія Його Блаженство виголосив Різдвяне послання та возніс особливу молитву до Господа в час, коли Батьківщина в небезпеці. Проголошуючи слово з нагоди першого богослужіння в Успенському соборі Києво-Печерської лаври, митрополит Епіфаній зазначив, що «понад два десятиліття тому було відновлено з руїн цю святиню, як дар українського народу до ювілею 2000-ліття Різдва Христового, а нині ми святкуємо ніби друге народження і цього соборного храму, і самої нашої Лаври Печерської. Бо з них відходить штучний дух нечестивого вчення «русского міра» і повертається дух істинного духовного служіння святому православ’ю і українському народу». Предстоятель ПЦУ подякував Пресвятій Владичиці Богородиці, назвавши лавру Її домом, адже цьогоріч виповнюється 950 літ від часу, коли за переданням Сама Вона покликала будівничих для зведення соборного храму обителі Печерської і послала їх з Царгорода до Києва, щоби тут, над берегом Дніпра — нового Йордану — виросла церква, яку сучасники будівництва справедливо назвали подібною до небес.

«Ми віримо і відчуваємо, що нині молитовно з нами радіють преподобні Отці Печерські на чолі з великими світильниками благочестя — Антонієм і Феодосієм. Радіють на небесах святитель Іларіон — перший уродженець Руси на Київському Митрополичому престолі та подвижник, який тут розпочав своє служіння, а також і князі Київські, святі Володимир Великий та Ярослав Мудрий.

Радіє святитель Петро Могила, архімандрит Печерський і Митрополит Київський та всієї Руси, трудами якого Лавра оновилася і засяяла як світильник богослів’я і вченості, красного письменства і друкарства», — наголосив митрополит. За його словами, лавра Печерська нарешті робить впевнені кроки, щоби знову, як і в давній час, служити проповіді миру Божого, а не «русского міра», бути правдивим домом молитви, слугувати українському народу за приклад побожності, благочестя і добрих діл. І за це він подякував широкій суспільній підтримці: «Ми дякуємо всім вам, дорогі брати і сестри, всім, хто мріяв про українську молитву в цьому святому місці, про його звільнення з полону «русского міра». Ваші молитви та ваша громадянська позиція підтримали нашу державу в не простому, але цілком правильному рішенні. Поступово, мирно, але незворотно ми всі разом будемо працювати над тим, щоби ім’я Лаври більше не ганьбилося серед зовнішніх через спокусливу поведінку тих, хто забув про покликання бути смиренними робітниками у винограднику Божому, а не пихатими боярами посеред нібито своєї вотчини».

Предстоятель ПЦУ нагадав, що в урочистий день Різдва Христового чотири роки тому в Києві було вперше представлено Томос про автокефалію Православної Церкви України. І тепер наша Церква є однією з рівноправних та рівнозначних Церков-Сестер Вселенського Православ’я. Тож належність до ПЦУ православних вірян, громад та монастирів є їхнім канонічним обов’язком. А двері автокефальної Церкви завжди відкриті.

«З Божою допомогою та єднаючи зусилля заради правди ми змогли багато мрій втілити в життя. Завдання, які стоять перед нами зараз і щодо духовного оновлення цієї славної обителі, і щодо єднання церковного, і щодо Перемоги над агресором та встановлення тривалого справедливого миру — не прості. Однак віримо, що і ця праця буде успішною, бо на нашому боці, на боці українського народу — правда, а в правді і з правдою — Бог Всемогутній, Який дає Перемогу», — додав Блаженніший Епіфаній. Як Священноархімандрит Києво-Печерської лаври він звернувся до братії монастиря: «Настає час остаточно звільнитися від неканонічного владарювання над вами Москви та її слуг, послідувати Томосу, розпочати нову сторінку буття Лаври як справді чернечої обителі, відданої служінню єдиній Христовій Церкві та ближнім своїм — українському народу. Все добре, що складає правдиву тисячолітню традицію обителі Печерської, нехай продовжить своє буття та розквітає, примножуючи спасительні плоди. А все інше, що потребує очищення — нехай очиститься, з допомогою Божою і нашими спільними зусиллями».

Під час Божественної літургії лунали молитовні прохання за воїнів, які захищають Україну, за владу і наш народ та за спокій душ усіх полеглих оборонців Батьківщини й мирних жителів.

«Єднаючи зусилля, ми зможемо і на духовному фронті захистити наш народ від кремлівської гібридної агресії плідно і переможно, як це відбувається і на інших фронтах боротьби — військовому, дипломатичному, інформаційному, економічному», — підкреслив митрополит.

Завершилася урочиста відправа традиційними колядками на прославлення Спасителя.