Коментуючи ситуацію у прифронтовому місті, народний депутат України Муса Магомедов зазначив:

«Знову подарунки авдіївцям від «мишибратьєв». Зранку рашисти обстріляли район від міського стадіону до шостої школи, горіли багатоповерхівки. Поцілили і в будинок, де працює єдиний у місті магазин (завдяки місцевим і співробітникам поліції пожежу вдалося загасити). А вночі вони намагалися знищити 14-поверхівку.

Наскільки все-таки нікчемні ці потвори! Вони розуміють, що Авдіївка їм не по зубах, тому стирають місто з лиця землі».

Підступність рашистських зайд видається особливо цинічною на тлі масового повернення мирних жителів до прифронтової Авдіївки наприкінці 2022-го й у перші дні січня 2023 року.

«На жаль, лише за останні два місяці у місто повернулися майже п’ять сотень людей, — наголошує Муса Магомедов. — І це попри пекло, яке там коїться: постійні обстріли, відсутність води, світла, газу і тепла. Мешканці згодні жити у сховищах у постійному стресі, але вдома. Сьогодні в Авдіївці вже понад 2,5 тисячі городян, багато пенсіонерів, є сім’ї з дітьми».

За словами народного депутата України, від самого
початку повномасштабного вторгнення військ рф керівництво військової адміністрації, АКХЗ, волонтери невпинно переконують містян у необхідності евакуюватися.

«Ми спільно створюємо всі можливості для евакуйованих, організовуємо транспорт, — зазначає парламентарій. — Особисто приїздив до сховищ та розмовляв з авдївцями, намагався переконати їх виїхати із міста. У відповідь: «Ми нікому не потрібні», «В нас немає грошей винаймати житло», «Ми витратили останні кошти і повернулися»...

Усе розумію: на чужині складно, грошей на проживання бракує. Але ж майже всюди переселенцям надається гуманітарна допомога, є прихистки, а головне — безпечно для життя та здоров’я. Адже перебувати в Авдіївці — це як грати в рулетку: не знаєш, чи будеш живий наступної хвилини. Та, крім себе, авдіївці наражають на небезпеку і волонтерів, які ціною власного життя доставляють у місто-привид їжу, воду, одяг, ліки, паливо, печі для обігріву...

І от як бути в цій ситуації? Припинити допомагати, аби люди самі втекли від того жаху? Або ж продовжувати волонтерам возити гуманітарку, щоразу прощаючись із рідними, як назавжди? Хто дасть відповідь?..».

Та навіть у час складних випробувань, сповнених трагізму, народний обранець не полишає рідну громаду та її мешканців, переконуючи авдіївців у необхідності берегти себе й рідних та вірити у Перемогу над ворогом. «Війна не просто змінила наше життя, вона ввійшла в кожну українську домівку, принесла багато горя і випробувань, — за-
значив Муса Магомедов. — Водночас ми дізналися, якими сильними та терплячими можемо бути. Ми навчилися цінувати час без тривоги і час, коли у домівках горить світло, бути уважними до ближніх, вірити в добро і не здаватися, незважаючи ні на що».

На знімку: народний депутат України Муса Магомедов під час відвідання Авдіївської громади.

Фото зі сторінки Муси Магомедова у Фейсбуці.