Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк під час учорашньої прес-конференції підбив підсумки 2014 року та розповів, на що варто очікувати у 2015 році.

«2014 рік — це рік історичних викликів та змін в Україні, і те, що ми встояли в цьому році, це насамперед заслуга українського народу», — заявив він. Водночас він нагадав, що внаслідок російської агресії Україна втратила 20 відсотків економіки, понад 800 тисяч українців вже зареєстровані як тимчасово переміщені особи, а з другого боку, спостерігалося двократне падіння обсягів торгівлі з Росією. «Останнє — це вже стала тенденція і фактично в найкоротшій перспективі Росія перестане бути основним торговельним партнером України», — спрогнозував А. Яценюк.
Говорячи про девальвацію гривні, глава уряду висловив думку, що насамперед це викликано втратою довіри. «Люди бачили російську агресію, що об’єктивно провокувало їх на зняття депозитів, бо налякана людина прагне зберегти хоча б щось», — сказав він.
А. Яценюк наголосив, що оскільки люди вимагають фінансової та податкової справедливості, то уряд вже у 2014 році ініціював ухвалення законів, котрі передбачають, що олігархи мають ділитися доходами з країною, тож загалом внаслідок підвищення рентних ставок на нафту, газ, руду, запровадження оподаткування пасивних доходів, у 2014 році з великого бізнесу було додатково зібрано майже 12 мільярдів гривень. Аналогічні підходи збережено й на 2015 рік.
Стосовно соціальної політики, то А. Яценюк наголосив, що допомогу мають отримувати ті, хто її потребує.
Відповідаючи на запитання стосовно ситуації в енергетиці та збільшення ціни на газ, прем’єр зазначив, що у 2015 році на дотації «Нафтогазу України» передбачено тільки 32 мільярди гривень, тоді як у 2014 році компанії було виділено 110 мільярдів гривень. Стосовно ціни на російський газ, то він очікує, що в першому кварталі 2015 року вона може становити «340 доларів за тисячу кубометрів або й менше».
Загалом прем’єр вважає, що якби Україна не домовилася про поставки реверсного газу з Європи, то «дрова були б найпопулярнішим товаром», але якби здалися — то ситуація взагалі була б непередбачувана, адже Росія якраз і мала на меті заморозити нашу країну. І саме те, що Україна зважилася звернутися до Стокгольмського арбітражу з позовом до «Газпрому» та зуміла налагодити реверсні поставки з Європи, довівши їх до 60 відсотків у газовому балансі країни, кардинально змінило ситуацію. Зокрема, нині у підземних сховищах зберігається 11,7 мільярда кубометрів газу.
Торкнувшись кримської теми, А. Яценюк висловив думку, що геополітично швидкої та простої відповіді на запитання, як повернути Крим, наразі не існує.