Голова Бундестагу Бербель Бас (Соціал-демократична партія Німеччини) (на знімку) запропонувала подовжити термін повноважень законодавчого органу з нинішніх чотирьох до п’яти років.

Водночас вона також виступила за зниження вікового цензу голосування на федеральних виборах з 18 до 16 років.

Бербель Бас в інтерв’ю агентству Deutsche Presse–Agentur пояснила, чому вважає внесення таких змін у виборче законодавство цілком доречним. За її словами, для всіх земельних парламентів, крім парламенту Бремена, легіслатурний період уже становить п’ять років.

«П’ятирічний законодавчий період був би корисний для німецького парламенту, — вважає Бербель Бас. — Адже впродовж останнього часу чимало законопроектів проведені через парламент поспішно. Тож депутатам бракує часу, щоб ознайомитися з проблемами, розглянути їх та вивчити альтернативні варіанти, зважити всі «за» і «проти». Водночас і громадяни мають бути в курсі дебатів і розуміти суть пропозицій. Інакше виникає відчуття відірваності.

До того ж таку ситуацію критикує і опозиція, наголошуючи, що часто остаточний варіант складних законопроектів стає доступним членам парламенту лише за кілька годин до голосування», — зазначила голова парламенту.

У політичних дискусіях учасники доходять спільної думки також і щодо зниження віку виборця для голосування із 18 до 16 років. Це вже тривалий час законодавчо здійснюється на багатьох німецьких місцевих виборах, а також плановано впровадити і на майбутніх європейських виборчих перегонах.

В іншому інтерв’ю — інформаційному агентству dpa — Бербель Бас порушує ще одну проблему: нинішня частка жінок у Бундестазі становить 34,9%. Вона вважає, що цього недостатньо, і виступає за паритет у парламенті — тобто 50 на 50. Тож якщо в найближчому майбутньому Бундестаг здійснюватиме реформу виборчого законодавства, то Бас сподівається, що водночас буде враховано також конституційну процедуру для збільшення кількості жінок у парламенті.

Берлін.