Вона стала першою главою МЗС, що відвідала це місто з початку повномасштабного вторгнення росії у лютому 2022 року. Під час візиту, який тримався в таємниці з міркувань безпеки, Анналену Бербок супроводжували глава МЗС Дмитро Кулеба (на знімку) та посол України у ФРН Олексій Макеєв.

У Харкові очільниця німецького зовнішньополітичного відомства анонсувала допомогу Україні в розмірі 20 мільйонів євро на фінансування послуг супутникового зв'язку Starlink. Про це повідомила прес-служба німецького МЗС.

«Україна звернулася до Німеччини з проханням допомогти у фінансуванні супутникового каналу зв'язку Starlink. Міністерка закордонних справ Бербок оголосила, що Німеччина виділить на ці цілі 20 мільйонів євро», - йдеться в повідомленні. Кошти буде спрямовано на фінансування роботи 10 тисяч терміналів Starlink, третину з яких буде передано на потреби Збройних Сил України. Також, як повідомили в МЗС ФРН, під час поїздки до Харкова Бербок обговорила з Дмитром Кулебою подальшу військову підтримку Берліном Києва, шляхи притягнення росії до відповідальності за воєнні злочини та перспективи вступу України до ЄС.

Дмитро Кулеба подякував моїй німецькій колезі за те, що вона прийняла запрошення приїхати саме до Харкова. «Харків є символом успішних українських контрнаступів, які доводять, що Україна переможе за достатньої підтримки партнерів. Я не маю сумнівів, що Україна і надалі буде отримувати нову військову допомогу від Німеччини», - зазначив Д. Кулеба.

«Розбомблена Салтівка, напівзруйнована в бою з російською ДРГ школа, в якій діти вчили німецьку, знищені ракетами будівля Харківської ОВА та об'єкт енергетичної інфраструктури, поранені харківські будівлі і незламність харків'ян - усе це моя німецька колега Анналена Бербок побачила на власні очі сьогодні. Вона стала першим іноземним міністром закордонних справ, кого я привіз в Харків після 24 лютого», - нагадав глава українського МЗС.

Він висловив упевненість, що цей візит матиме резонанс не лише в Україні та Німеччині, а й у Європі та світі. «Наші переговори в дорозі тривали три години - за інших обставин міністри зазвичай стільки не говорять. Формула миру, санкції, трибунал, євроінтеграція, зброя - все це ми детально обговорили і готуємо відповідні рішення. Але, безумовно, кожної хвилини під час візиту нас незримо супроводжувала тема «Леопардів». Я пояснив колезі та німецьким медіа, що німецькі танки не є нашою примхою і вони потрібні нам не для прогулянок», - підкреслив Дмитро Кулеба.

Танки, за його словами, потрібні для того, щоб звільнити українські міста та села, які все ще перебувають під російською окупацією. Щоб захистити нашу енергетичну інфраструктуру та врятувати українців від російських злочинів.

«Я не маю сумнівів, що Україна отримає німецькі танки «Леопард». Ба більше, я думаю, що і німецький уряд десь у глибині душі вже розуміє, що це рішення буде ухвалене. Засмучує лише те, що це рішення ще не ухвалене, і через це ми втрачаємо дорогоцінний час і життя», - додав міністр.

При цьому він подякував уряду Німеччини за всі ті рішення, які були ухвалені протягом останніх 11 місяців задля надання Україні необхідної зброї. Залишилося останнє велике рішення - про надання німецьких танків.