Про це написав Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук на особистій офіційній сторінці у Фейсбуці.

«Вже зараз ми маємо визначити, які прогалини існують, як нам позбутися суперечностей та дублювання правових норм, і які зміни потрібні в першу чергу.  Тому сьогодні, під час засідання Науково-консультативної ради при Голові Верховної Ради України,  ініціював проведення своєрідної «діагностики» чинного законодавства.  Єдина правова практика. Мова про вдосконалення та підготовку до другого читання проекту Закону про правотворчу діяльність (реєстр.№5707)».

За словами Голови Верховної Ради України, це мегаважлива реформа, фундаментальний документ, який визначає юридичну силу та ієрархічну підпорядкованість нормативно-правових актів у системі законодавства України. І суперечностей, як-от, на який із чинних документів посилатися, більше не буде. Тому що будуть визначені поняття кожного з актів та їх юридична сила.  Конституція України.

На думку Руслана Стефанчука,  війна показала, що Основний закон не дозволяє регулювати увесь спектр питань.

«Зараз ми не можемо змінити Конституцію, але ми можемо проаналізувати діючі положення і запропонувати шляхи їх удосконалення.  Законодавство воєнного стану. Окремий напрям. Левову частину законів ми приймаємо під час війни, але на рівні законів України нам треба вирішити ще цілу низку питань, зокрема відшкодування моральної та матеріальної шкоди, завданої воєнними злочинами та питання виплати компенсації. 

Міжнародне право. Рано чи пізно (вірю, що скоро ) росія постане перед судом і заплатить за злочин агресії проти України. Юридичне підґрунтя для цього, разом з парламентами інших країн, ми вже напрацьовуємо. 

Євроінтеграційний напрям. Останні півроку євроінтеграційні законопроекти Український Парламент розглядає за новою процедурою, кожен документ має таблиці відповідності тим чи іншим директивам та регламентам ЄС.

Попереду - адаптація національного законодавства до європейського.  І це - ґрунтовна і надважлива робота для нашого активного поступу на шляху до ЄС, – написав Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук на особистій офіційній сторінці у Фейсбуці.