І цей приклад може стати поштовхом для інших країн та усього Європейського Союзу.

На цьому наголосила Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк, коментуючи намір Уряду Естонії до кінця січня розробити і представити відповідну правову базу для конфіскації російських активів.

Естонія планує представити свій план ще до того часу, коли Єврокомісія розробить загальноблокову домовленість про те, як далі вчинити з цими коштами.

Віцеспікерка Верховної Ради України відзначила, що за попередніми даними в Естонії було заморожено 20 млн євро російських коштів, що складає майже 800 млн грн. Водночас у ЄС заморожено 300 млрд євро резервів центробанку росії та мільярди євро фізичних осіб, які потрапили під санкції.

У цьому контексті Олена Кондратюк підтримала позицію Прем’єр-міністерки Естонії Каї Каллас, що членам ЄС потрібно продовжити роботу над забезпеченням відповідальності за злочин агресії та використовувати при цьому заморожені активи росії.

«Підтримую такий підхід і вітаю лідерську позицію очільниці Уряду Естонії в цьому питанні! Сподіваюся, приклад Естонії стане поштовхом для інших країн та усього ЄС. Україна та Український народ мають безумовне і повне право на справедливу компенсацію за всі збитки і руйнування, спричинені російським вторгненням», — підкреслила Олена Кондратюк.

На переконання Заступниці Голови Верховної Ради України, у першу чергу вони мають покриватися за рахунок конфіскації активів країни-агресора і терориста рф та підсанкційних осіб, відповідальних за вторгнення і численні воєнні злочини в Україні.

«Ми не можемо роками та десятиліттями чекати на ці кошти — вони потрібні на підтримку, відновлення та відбудову України вже сьогодні!», — зауважила Олена Кондратюк.

Нагадаємо, у травні минулого року Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк провела робочу зустріч з Прем’єр-міністеркою Естонії Каєю Каллас. Під час зустрічі обговорювалися питання допомоги та забезпечення освітніх і соціальних послуг вимушеним переселенцям з України, продовольчої безпеки, адвокації надання Україні статусу країни-кандидата на членство у ЄС та участі Естонії у відбудові Житомирщини.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України