Там тривають важкі бої. За словами речника Східного угруповання ЗСУ Сергія Череватого, Сили оборони працюють на максимальне виснаження противника на Бахмутському напрямку.

Американські аналітики вважають: навіть якщо росіянам вдасться захопити Соледар, це не означатиме, що місто Бахмут опиниться в оточенні. У звіті Інституту вивчення війни (ISW) йдеться, що російські війська не захопили весь Соледар, незважаючи на кілька неправдивих заяв про те, що місто впало і що Бахмут перебуває під загрозою неминучого оточення.

«Навіть якщо прийняти за чисту монету російські заяви, захоплення Соледара не означатиме негайного оточення Бахмута. Контроль над Соледаром не обов’язково дасть змогу російським військам встановити контроль над критично важливими українськими наземними лініями комунікацій до Бахмута», — підсумували в ISW.

Море безперечно на нашому боці. Через шторм росія тримає в Чорному морі лише один ракетоносій. Про це повідомила керівниця прес-центру Сил оборони та охорони півдня Наталя Гуменюк. За її словами, російські ракетоносії перебувають у пунктах базування. Проте ворог продовжує моніторити надводну обстановку, використовуючи безпілотні літальні апарати.

У вівторок начальник Миколаївської ОВА Віталій Кім розповів, що напередодні росіяни під Очаковом підірвали двома ракетами «Кинджал» законсервований склад протикорабельних мін часів Другої світової війни.

Щодо загрози наземного вторгнення з території білорусі, де з 16 січня заплановані спільні з рф льотно-тактичні навчання, то британська розвідка вважає: «Нове розміщення російської авіації в білорусі, най-імовірніше, є справжніми навчаннями, а не підготовкою до будь-яких додаткових наступальних операцій проти України. Попри те, що росія утримує в білорусі велику кількість солдатів, вони здебільшого залучені до навчань. Навряд чи вони стануть надійною наступальною силою».
Нагадаємо, кілька днів тому було зафіксовано прибуття на летовища рб 12 гелікоптерів підтримки Мі-8 та ударних Мі-24 та Ка-52. На авіабазі «Мачуліщі» під мінськом також приземлилися кілька літаків із позначками Z.

Своєю чергою генерал США у відставці Бен Ходжес заявив в інтерв’ю «РБК-Україна», що українцям варто припинити рахувати залишки російських ракет, а натомість завдавати ударів по місцях, з яких здійснюються атаки проти цивільних та об’єктів критичної інфраструктури.

Він назвав ключові завдання Києва на цей момент: «Перше — робити все можливе для захисту населення. Друге — продовжувати вдосконалювати протиповітряну і протиракетну оборону. Третє — йти до джерел, тобто завдавати ударів по місцях, з яких запускаються ці ракети та дрони».