Згідно з «графіками» нападів з повітря, яких дотримується росія, термін нарощування сил для таких атак змішаного типу з використанням ракет та дронів-камікадзе становить 10—14 днів. Про це заявила у четвер керівник об’єднаного координаційного прес-центру Сил оборони півдня Наталя Гуменюк. Останній масований ракетний удар рф завдала на новорічні свята 31 грудня — 2 січня.

До того ж із бази вмф рф, що у Новоросійську (саме туди після атаки морських дронів по Севастополю ворог перекинув частину своїх кораблів), вийшли у Чорне море три підводні човни проекту 636.3 «Варшавянка», великий десантний корабель проекту 11711 «Петр Моргунов» та багато чого іншого. Вперше за багато місяців Новоросійськ залишився спустошений. Про це пише видання Naval News з посиланням на власні джерела. При цьому зазначається, що одночасний вихід десантних кораблів (варіант підготовки десантної операції малореалістичний) із субмаринами є доволі незвичною ситуацією. Саме три підводні човни проекту 636.3 — це передусім носії крилатих ракет «Калібр», пуск яких здійснюється через торпедні апарати. Штатне завантаження — чотири ракети.

Відповідно до інформації ВМС України станом на 12 січня, у Чорному морі на бойовому чергуванні перебувають до двох ворожих кораблів, аналогічна кількість — в Азовському морі, серед них носіїв ракет «Калібр» немає.

Тим часом, за повідомленнями Генштабу ЗСУ, на Бахмутському напрямку тривають тяжкі бої. Після значних втрат росіяни вкотре замінили свої підрозділи й відправили до Соледара, який атакують з 27 грудня, більше вагнерівців. Ворог намагається прорвати оборону наших військ і повністю захопити місто, але не має успіху. Наступ на Соледар — частина російського плану із захоплення Бахмута (його рашисти збиралися взяти до 1 січня, аби покласти «результат успіху» під ялинку путіну), у районі якого вже півроку ЗСУ тримають оборону та завдають істотних втрат окупантам.

Аналітики кажуть: Соледар — лівий фланг оборони Бахмута — має для росіян і тактичне, і пропагандистське значення. Щодо тактики, то там рашисти намагаються атакувати малими групами на широкому фронті, сподіваючись на те, що ЗСУ їх не виявить. Дарма. Наші захисники перехоплюють ініціативу противника.

Експерти Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що росія далека від взяття Бахмута. У звіті аналізу бойових дій ідеться і про те, що неспроможність російської оборонно-промислової бази вирішити проблему нестачі боєприпасів, ймовірно, перешкоджатиме російським військам підтримувати наступальні операції на сході України у 2023 році. За наявними даними, щоденна інтенсивність артилерійського вогню росії знизилася в деяких районах на 75%, що є історичним мінімумом з початку російського повномасштабного вторгнення.