В Ірпіні Київської області представили перший проект напрямку «Відбудова України» в межах платформи UNITED24, в рамках якого буде відновлено 18 багатоквартирних будинків в Ірпені, Бородянці, Гостомелі, селах Бузове та Мила Дмитрівської територіальної громади.

«Ірпінь показав російським окупантам, що таке сила української зброї та українського духу. Саме звідси запускаємо перші проекти відбудови в межах платформи UNITED24. Завдяки ініціативі Президента на платформі було зібрано більшу частину суми, що необхідна для відновлення. Цього тижня уряд спрямував перші 465 мільйонів гривень, щоб розпочати відбудову вже зараз. Понад чотири тисячі людей зможуть повернутися до власних домівок», — сказав під час презентації Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Глава уряду зазначив, що програма відновлення України стане найбільшим проектом відбудови з часів Другої світової війни. Одним із джерел відбудови якраз і стануть зібрані на платформі UNITED24 кошти донорів, а загалом на сьогодні вже є розуміння про джерела фінансування на 110 мільярдів гривень.

Загалом для відновлення будинків в Ірпені та інших вище-згаданих населених пунктах потрібно понад 700 мільйонів гривень, а завдяки донорам зі 110 країн через програму 
UNITED24 вже зібрано понад 504 мільйони гривень.

Перші будинки для відбудови були обрані спеціальною міжвідомчою комісією, а звернення про відновлення будинків було подано Київською обласною військовою адміністрацією.

За словами віце-прем’єр-міністра з відновлення України — міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Кубракова, внаслідок повномасштабного вторгнення росії в Україну тільки у Київській області пошкоджено майже 27 тисяч об’єктів, серед яких найбільше житлових будинків. «За кошти, зібрані через UNITED24, будуть відновлюватися спершу багатоквартирні будинки, які були частково пошкоджені, тож таким чином більше людей зможуть якомога швидше повернутися додому», — зазначив він.

Віце-прем’єр-міністр — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров зауважив, що ми вибудовуємо систему державного збору донорських коштів з нуля. «За вісім місяців UNITED24 об’єднала для допомоги Україні світ. До напрямку «Відбудова України» долучилися десятки міжнародних компаній, амбасадори платформи, приватні донори. Наприклад, кошти на один із будинків перерахував наш партнер, модний дім Balenciaga. Ще один узяв під патронат Олександр Усик. Велику допомогу надала Литва. Дякуємо кожному, хто донатить на Перемогу та відбудову України», — сказав М. Федоров.

Цього року також буде створена електронна система відбудови, де буде зареєстровано кожен пошкоджений будинок з інформацією про донати та перебіг відбудови.

У презентації також узяв участь амбасадор UNITED24 Андрій Шевченко, який восени 2022 року відкрив збір коштів на відновлення стадіону «Чемпіон» в Ірпені. На сьогодні він уже залучив до збору футбольні клуби «Мілан» та «Шахтар», які виділили відповідно 150 та 100 тисяч євро. Крім того, в лютому в Мілані відбудеться благодійний вечір під патронатом бренда Armani, головна мета якого — зібрати кошти на відновлення стадіону.