«Латвія взяла під опіку відновлення та відбудову цього незламного краю. Ягідне, Іванівка. Ми на власні очі побачили руйнівні наслідки російської окупації. Їх ще довго пам’ятатимуть місцеві мешканці. Але сьогодні ми також побачили та відчули абсолютну віру, надію, багато добрих очей людей і сподівання, що все налагодиться та відбудується. Обов’язково!» — зазначила заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк.

Водночас Едвардс Смілтенс наголосив, що у новій Коаліційній угоді, підписаній у парламенті Латвії, окремим пунктом стоїть допомога Чернігівській області. «Я дуже сподіваюся, що ми допоможемо відновити усмішки на обличчях жителів Чернігівщини», — сказав він.

Від імені парламенту України та усього Українського народу Віцеспікерка Олена Кондратюк подякувала панові Спікеру за всебічну допомогу, яку надає Латвія.

«Понад 300 млн євро військової підтримки для ЗСУ. Надійшло також багато гуманітарної допомоги — генератори, трансформатори, автобуси. Це та допомога, яка має реальне, прикладне значення і справді допомагає людям в Україні», — зазначила вона.

Заступниця Голови Верховної Ради України також наголосила, що розраховує на подальшу співпрацю з парламентом Латвії у двох напрямах.

«Перший — це створення спеціального міжнародного трибуналу для покарання всіх відповідальних за злочин агресії росії: політичного і військового керівництва, урядовців, депутатів — всіх.

Другий — впровадження юридичних механізмів, які мають бути задіяні щодо конфіскації заморожених російських активів та виплати за їх рахунок компенсацій за завдані Україні збитки. Ці конфісковані російські кошти мають дійти до кожного українця, до кожної родини, яка постраждала внаслідок агресії і терористичних атак росії», — зауважила Олена Кондратюк.

За її словами, Естонія вже почала цей процес і українська сторона вірить, що Латвія також приєднається до цього руху.

«Такі юридичні механізми конфіскації російських активів на користь Українського народу мають бути прийняті в усіх країнах ЄС і на міжнародній арені. Це буде дуже великий поштовх, щоб наші люди і, зокрема, громади та мешканці Чернігівщини почали отримувати ці кошти уже сьогодні, не чекаючи роками на репарації», — підкреслила Олена Кондратюк.

Вона також подякувала особисто Едвардсу Смілтенсу за візит солідарності, щире й відкрите спілкування з мешканцями Чернігівщини.

«Бажаю панові Спікеру, який лише нещодавно на цій посаді, успіхів. Знаємо і впевнені, що разом ми переможемо!» — висловила сподівання Віцеспікерка.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.


Під час візиту делегації Латвійської Республіки на чолі зі Спікером Саейми Едвардсом Смілтенсом до Бородянки.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут 

Допомога у відновленні дуже цінна

В Іванівській громаді побувала делегація Латвійської Республіки на чолі зі Спікером Саейми Едвардсом Смілтенсом, у супроводі заступниці Голови Верховної Ради України Олени Кондратюк. До візиту також доєднався Надзвичайний та Повноважний Посол Латвійської Республіки в Україні Ілгварс Клява. Прибув і Надзвичайний та Повноважний Посол України в Латвії Олександр Міщенко.

Саме в цій громаді — село Ягідне, у підвалі школи якого російські окупанти тримали 365 місцевих мешканців, як живий щит проти ймовірних обстрілів. Внаслідок знущань кілька селян померли. А підвал школи став символом російського світу, який нам несли агресори.

«Наш народ пишається тим, що допомагає вам як тут, так і створюючи відчуття дому для тисяч ваших співвітчизників на нашій землі, — сказав глава Саейми Латвії Едвардс Смілтенс. — Чернігівщина зробила неймовірне, зупинивши ворога на шляху до столиці, прикривши собою всю Європу. Ви надихаєте своєю мужністю і додаєте її нам».

Делегація з Латвії побувала в уже історичному підвалі, спілкувалася з людьми, які пережили окупацію, та оглянули перебіг відбудови села — Латвія у Ягідному опікується сімома будинками.

Спікер Едвардс Смілтенс для освітніх установ області вручив десять ноутбуків. А від дітей дитячих соціальних закладів, яким допомагає Латвія, отримав малюнки. Адже Латвія вже давно допомагає Чернігівщині — з перших тижнів вторгнення росіян.

«За кілька місяців до повномасштабного вторгнення на Чернігівщині відбувся економічний форум з країнами Балтії. Тоді ми спланували багато корисного для нашого регіону та Латвії. Впевнений, що ми не відступимо від цих планів, а лише відтермінуємо їх до часу нашої Перемоги, — зауважив В’ячеслав Чаус. — Сьогодні ж хочу подякувати за всю підтримку, яку надає народ Латвії на всіх фронтах: військовому, економічному, інформаційному. Особливо вдячний за здійснення новорічних дитячих мрій вихованців інтернатних закладів. Це неоціненно».

«Допомога у відновленні, зокрема і Латвії, дуже цінна. Однак ми маємо зробити все, аби притягнути до відповідальності рф. Нам треба спільні законодавчі ініціативи, аби отримати репарації від країни-агресорки, аби вже зараз заморожені активи російських олігархів стягувати на користь України. І ми над цим спільно працюємо», — підсумувала заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк.

Василь ЧЕПУРНИЙ.

Чернігівська область.


Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк
(у центрі), Спікер Саейми Латвійської Республіки Едвардс Смілтенс (праворуч), голова Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус під час зустрічі з мешканцями села Ягідне.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут