Експерти Defense Express стверджують: йдеться про 48Н6ДМ від С-400, що означає, що під загрозою аналогічних вкрай небезпечних невибіркових ударів перебуває ціла низка міст на значній відстані від кордону чи лінії фронту. Раніше ворог неодноразово застосовував ракети 5В55 від С-300. Для 5В55 дальність ураження повітряних цілей становить до 75 км, а вага бойової частини — 133 кг. У 48Н6ДМ — 250 км та 180 кг відповідно.

Районом для пуску ракет 48Н6ДМ з С-400, найімовірніше, є територія білоруського аеродрому «Зябровка», що під Гомелем, за 20 км від кордону з Україною. Зона ураження цієї ракети дозволяє тримати під прицілом з території рб не тільки Київ, а й такі міста, як Житомир, Рівне, Луцьк та Львів.

Аналітики зазначають, що використання зенітних ракет для ударів по землі передбачає їхній пуск за балістичною траєкторією. Для їхнього перехоплення необхідні комплекси протиракетної оборони, такі як Patriot PAC3, з кінетичними перехоплювачами MSE. Зенітні ракети 48Н6ДМ оснащені «контактним підривачем», який реагує на проходження поряд з повітряною ціллю. У разі удару по наземній цілі він може спрацювати ще на певній висоті або під час контакту з поверхнею.

Точність не дає змоги говорити про вибір для удару конкретного об’єкта, і ціллю для атаки рф може бути місто загалом. Про що чудово знають самі рашисти. Отже, пуски із С-400 ракет 48Н6ДМ становлять значну загрозу для цивільного населення. Тому дуже важливо не нехтувати сигналами повітряної тривоги.

Зараз у Чорному морі перебуває 17 одиниць корабельного угруповання рф, серед яких 6 ракетоносіїв, де один — підводний. Наразі їхня спроможність оцінюється у понад 30 ракет. Перебування ворожих ракетоносіїв у Чорному морі на бойовому чергуванні й спорядження ракетами прискорює момент пуску цих ракет. Про це у понеділок повідомила речниця ОК «Південь» Наталія Гуменюк.

16 січня стартувало спільне льотно-тактичне навчання авіаційних підрозділів збройних сил білорусі та росії, які входять до складу авіаційного компоненту регіонального угруповання військ (сил). Під час навчання заплановано, зокрема, ведення повітряної розвідки, авіаційну підтримку угруповань військ, висадку тактичного повітряного десанту, доправлення вантажів та евакуацію поранених. Здіяно всі аеродроми та полігони ВПС та військ ППО збройних сил рб.