Протягом цього часу противник завдав два ракетні і сім авіаційних ударів та здійснив понад 70 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Зокрема, по цивільній інфраструктурі, є поранені та загиблі серед мирного населення. Високою є небезпека подальших російських авіаційних та ракетних ударів по об’єктах на всій території України.

Російські війська вивели в Чорне море ракетоносії майже з рекордною кількістю «Калібрів» з початку повномасштабної війни. Зафіксовано 6 ворожих ракетоносіїв із загальним залпом до 44 ракет. Про це повідомила речниця ОК «Південь» Наталія Гуменюк. Їхнє перебування в морі на бойових позиціях, спорядження і така кількість можуть свідчити про продовження ракетних атак країною-терористом.

11 січня кремль назначив нового «командувача спецоперацією» начальника генштабу зс рф валєрія гєрасімова. Його попередник суровікін — ідеолог ракетних ударів по об’єктах критичної та цивільної інфраструктури України — понижений до посади заступника «командувача СВО» і залишився на посаді головнокомандувача «вкс рф». Як показала масована змішана атака росіян 14 січня, відмовлятися від ракетного терору вони не збираються. І кошмаритимуть наші міста й надалі, аби залякати українців і занурити нас у темряву. Однак ці намагання не впливають на ситуацію на полі бою.

Незважаючи на ситуацію, путін не змінив свої глобальні плани зі знищення України як незалежної держави. А гєрасімов має реалізувати програму мінімум — до березня захопити Донбас і сформувати певну «зону безпеки». Про це заявив у телеефірі представник прес-служби ГУР МОУ Андрій Юсов. Він підтвердив, що розвідка має інформацію про ознаки підготовки російськими окупантами наступу й на Запорізькому напрямку.

«Це може свідчити і про пряму підготовку до наступальних дій з боку противника, і про певні обманні дії для того, щоб проводити інформаційну кампанію і, скажімо так, приховати справжні свої наміри на інших напрямках фронту. Уся інформація відстежується, робляться відповідні висновки, проводяться заходи з боку українських Сил оборони», — пояснив він.

Ворог веде наступ на двох напрямках — Бахмутському та Авдіївському, не полишаючи намірів захопити повністю Донеччину. За словами військового експерта Сергія Згурця, Бахмут і Соледар є плацдармом, на якому була знищена велика кількість окупантів. На цьому напрямку ще певний час триватимуть позиційні бої. «Бахмут залишається головною метою противника на найближчу перспективу, а більш віддаленою є заяви ворога про те, що вони хочуть вийти на кордони Донеччини та Луганщини.

Ця стратегічна мета залишається у росіян», — наголошує Згурець.

А ось за висновками американського Інституту ведення війни (ISW), повідомлення про новий статус гєрасімова (а саме він має реалізувати ці плани) у російському повоєнному середовищі зустріли стримано. Це може свідчити про сподівання, що кремль і міноборони росії почали реалістично дивитися на «спецоперацію». А ще це призначення пов’язують з внутрішньою напруженістю у військовому відомстві рф, недосягненням поставлених цілей на фронті та конфліктом між ним і ПВК «Вагнер».

Нагадаємо: суть конфлікту у тому, що засновник ПВК євген пригожин заявами про те, що лише вагнерівці брали участь у захопленні Соледара, підриває довіру народонаселення ерефії до генералів, які командують «СВО», а кремль публічно спростовує його вислови.

На думку Секретаря РНБО Олексія Данілова, москва готується до так званого крайнього ривка, і з цим пов’язані кадрові зміни в командуванні рф. «Саме призначення гєрасімова свідчить про те, що для них це останній дзвінок. Після того вже не буде на кого міняти, не буде на кого списувати ті поразки, які вони обов’язково отримають на нашій території. Вони до цього готуються, і ми маємо до цього готуватися», — сказав він ефірі «Єдиних новин».

Секретар Радбезу не виключає, що такий «ривок» росіяни можуть зробити, наприклад, на річницю повномасштабного вторгнення, бо для них такі дати є «сакральними», чи це може статися і в березні.

Недарма вже повним ходом триває ІПСО (інформаційно-психолгічна спецоперація) рупорів кремля, і не тільки офіційно штатних пропагандистів росТБ. Так, днями Андрій Ілларіонов (екс-радник путіна, який емігрував до США і виступає у ролі опозиціонера та коментатора дій тоталітарної влади рф) висловив «експерту думку», що найближчим часом путін планує розпочати велику війну, якої ще не було. Мовляв, інтенсивна підготовка до нової фази триває з вересня. Буде задіяно майже 700-тисячне угруповання військ, оснащене зразками ОВТ, які досі не використовувалися на полі бою... При цьому Ілларіонов виступав не від імені Пентагону чи ЦРУ. Чи то залякування у стилі «ми ще не починали», чи реабілітація «другої армії світу», чи експортний варіант «могутності» бункерного боса, який вже програв все, що міг...