На його думку, хоч ситуація на фронтах бойових дій стабілізувалася протягом останніх тижнів, тривалі запеклі бої на Бахмутському напрямку продемонстрували важливість надання більшої кількості озброєння для підтримки України.

Столтенберг підтвердив, що між країнами Альянсу тривають консультації щодо надання Києву танків. Він привітав рішення Британії відправити свої танки Challenger 2. І наголосив, що важливо переконати Німеччину в необхідності постачання своїх бойових танків Leopard в Україну чи принаймні не опиратися передачі їх з країн-союзників. У середу Європарламент закликав канцлера Німеччини Шольца без зволікань надати Україні цей вид озброєння.

Британське видання The Guardian опитало експертів, щоб визначити, скільки мінімально потрібно танків західного виробництва для ЗСУ, щоб перейти в контрнаступ, анонсований на весну 2023 року. Аналітики IISS (Міжнародний інститут стратегічних досліджень) вважають, що ця потреба становить мінімум 100 західних ОБТ. З іншого боку, 100 машин — це той максимум, який у найближчий час зможе надати Захід.

І то за умови, що Берлін таки дасть свій офіційний дозвіл бодай на реекспорт Leopard 2 Україні. Адже свої «Леопарди» Польща та Фінляндія як ініціатори передачі таких ОБТ викупили саме в бундесверу як «надлишкове військове майно».

Нагадаємо, що Головнокомандувач ЗСУ Залужний озвучив мінімальний запит у 300 танків. Втім, екс-начальник військової розвідки Великої Британії Філ Осборн у коментарі The Guardian налогосив: успіх появи на полі бою Leopard 2 та Challenger в строю ЗСУ залежатиме не тільки від кількості танків, а й від їхнього логістичного забезпечення, рівня навченості екіпажів, а головне — задуму та плану операції, для якої використовуватимуться ці ОБТ.

Якими обґрунтованими виявляться ці оцінки та припущення, покаже динаміка наступних восьми тижнів, вважає британське видання.
 

Фото прес-служби НАТО.