На цьому Президент Володимир Зеленський наголосив під час онлайн-участі в Українському сніданку в Давосі.

Глава держави зазначив, що іноземні країни-партнери не повинні вагатися з наданням військової допомоги Україні та не мають озиратися в цьому питанні на інших. «Не може бути сегментованої допомоги чи вибірковості щодо зміцнення нашої армії. Потрібні всі сили, тому що ми боремося проти тиранії», — зазначив він.

Володимир Зеленський наголосив, що передусім Україна потребує від партнерів систем протиповітряної оборони для захисту цивільних об’єктів та об’єктів енергетичної інфраструктури від атак ворожих ракет і дронів.

«Наші партнери знають енергетичну інфраструктуру нашої держави й усі ті місця, куди може бити росія, щоб створити черговий блекаут», — сказав глава Української держави, зазначивши, що захисники України мають отримати озброєння, яке може працювати на більшу відстань і дасть Збройним Силам змогу просуватися на полі бою далі.

«Ми говоримо про тимчасово окуповані території, звідки летять сьогодні ворожі ракети, йде артилерія. Наприклад, Херсон, який ми деокупували: на іншому березі стоїть артилерія, зброя стоїть на такій відстані, до якої ми можемо дотягнутися абсолютно справедливо, щоб захистити наших людей», — пояснив він.

Як наголосив глава держави, для досягнення цієї мети Україна має отримати зброю, яку запитує в партнерів. «Хочете допомогти — допоможіть. Без діалогу. Просто допоможіть», — сказав Володимир Зеленський.

За словами Президента, наша держава налаштована визволити всі окуповані території, включно з Кримом.

«Наша мета — деокупувати всі наші території. Крим є нашою землею, нашою територією. Це наше море й наші гори. Дайте нам вашу зброю —ми повернемо наше», — заявив глава держави.

Водночас він зазначив, що росія ще може залишити окуповані території України та зберегти життя своїх людей.

«Прірва між нашими державами велика, глибока. Але ми всі маємо усвідомлювати, що вони викопали цю прірву. Саме путін стоїть із цією лопатою й залишиться із нею в історії світу», — сказав Президент, зазначивши, що Україна впродовж кількох років намагалася визволити окуповані території дипломатичним шляхом, але російська сторона не мала такого бажання.

«Я не до кінця розумію, чи він (президент рф. — Ред.) живий. Чи це він ухвалює рішення, чи хтось, якесь коло осіб. У мене немає інформації. Я не зовсім розумію, як можна пообіцяти європейським лідерам одне, а наступного дня почати повномасштабне вторгнення в іншу державу. Я не зовсім розумію, із ким ми маємо справу», — додав він.

За словами Президента, сьогодні незрозуміло, із ким у росії і про що вести переговори. «Мені здається, спочатку росія повинна знайти когось, а потім щось запропонувати», — переконаний Володимир Зеленський.

***

Крім того, напередодні глава держави взяв онлайн-участь у сесії «Відновлення безпеки та миру» в межах щорічного засідання Всесвітнього економічного форуму (WEF).

Війна росії проти України триває, але українці залишаються міцними та об’єднаними, і дуже важливо зберігати єдність країн Європи та світу щодо підтримки нашої країни, яка бореться за спільні для всіх цивілізаційні цінності, сказав він.

Окремо Президент наголосив на важливості підтримки нашої країни зброєю і фінансовою допомогою та подякував усім державам Європейського Союзу, які допомогли з дефіцитом нашого бюджету та продовжують нас підтримувати.

Відповідаючи на запитання про те, як нині розвивається воєнна ситуація, Володимир Зеленський зауважив, що в зимовий період війна уповільнюється через зрозумілі обставини та причини. Водночас на сході України не припиняються запеклі бої.

«Ми стоїмо стійко, міцно. Я вдячний усім нашим воїнам — живим і тим, кого з нами, на жаль, уже немає, — за їхню мужність. Важливо, що ми міцні не лише на сході України, де нині справді гаряче. Ми міцні всередині нашої держави та об’єднані. Ми мобілізовані, тому що мотивовані, бо захищаємо своє», — сказав Володимир Зеленський.

Президент також нагадав про енергетичні виклики для України, які пов’язані з абсолютною неповагою до людей з боку російської федерації, яка ракетами й іранськими дронами завдає ударів по українській енергосистемі, намагаючись спричинити хаос усередині країни.

«Тому дуже важливо, щоб партнери допомагали Україні із системами протиповітряної оборони. Великою кількістю, тому що з ними дефіцит. Багато країн також допомагають нам нині з альтернативними можливостями електропостачання», — зазначив він.

Глава держави наголосив, що Україна бачить, як росія намагається посилюватися й готуватися до реваншу.

«Ми вважаємо, що їм це не вдасться, бо вони воюють не лише проти України, а й проти цивілізованого підходу до життя», — переконаний Володимир Зеленський, водночас наголосивши на тому, що для України одним із пріоритетів є отримання гарантій безпеки від подібної агресії у майбутньому, оскільки наша держава поки що не є членом НАТО. І це один із пунктів запропонованої ним української формули миру.

«Ми розуміємо, що поки що ми не в НАТО. росія також це розуміє і бореться за те, щоб шлях України до НАТО не був коротким. Але я усвідомлюю, що ми на цьому шляху. НАТО — це найкраща гарантія безпеки для України, нашого суспільства, майбутнього для наших дітей. Однак ми вже запропонували — поки ми ще на цьому шляху — гарантії безпеки для нашої держави. Вважаємо, що цивілізований світ підтримає наші пропозиції», — зазначив Володимир Зеленський.

Фото з офіційного сайту Всесвітнього економічного форуму.