«рф продовжує атакувати критичну та цивільну інфраструктуру України, бити по містах дронами та ракетами. Тож рішучість цієї контактної групи зростає. Для захисту повітряного простору України Німеччина, США та Нідерланди нададуть ЗРК Patriot, а Канада — ракети NASAMS і боєприпаси», — сказав на підсумковій прес-конференції міністр оборони США Ллойд Остін.

Голова об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі за підсумками засідання контактної групи заявив: підтримувати Україну будуть стільки, скільки треба, аби вона залишалась вільною та незалежною.
США надасть Києву в рамках 30-го пакету допомоги 2,5 млрд доларів. Німеччина пообіцяла 1 млрд, хоча домовитися про розблокування Берліном постачання танків Leopard поки що не вдалося.

Насправді Україна вже домовилася про підготовку наших екіпажів, щоб вони воювали й на Challenger, і на Leopard, що є основою того, що танки ми отримаємо найближчим часом, каже військовий експерт Сергій Згурець. Польща, крім створення меншої коаліції на постачання Leopard, заявила про готовність передати ЗСУ чергову партію танків Т-72 і БМП-1. Їхньої кількості вистачить на формування однієї бригади. Крім того, Польща бере на себе зобов’язання підготувати особовий склад для цієї бригади.

Під час зустрічі в «Рамштайні» заявили також про передачу значної кількості ракет до комплексів середньої дальності NASAMS і ближньої дії Avenger. А вчора міністр закордонних справ Італії повідомив, що спільно з Францією готують до передачі в Україну відомий комплекс SAMP\T. Він, як і Patriot, здатен збивати балістичні ракети противника. Також Київ отримає бронетехніку, артилерію, тисячі снарядів, системи ППО тощо.

Проте одночасне отримання великої кількості сучасного озброєння потребує відповідного навчання поводження з цією зброєю та злагодження підрозділів. На думку Згурця, ставка на навчений персонал так само є коефіцієнтом помноження сили, який украй важливий для ЗСУ, коли противник використовує чисельність своїх військ. «Тому американська та британська сторони неодноразово казали нам, що якщо спробувати переграти армію рф лінійним шляхом, тобто за рахунок такої самої кількості танків, артилерії, не вийде, то робіть ставку на асиметричні підходи», — нагадує експерт. Мовляв, у пакеті «Рамштайну» — багато високоточних боєприпасів, які знищують цілі з меншою кількістю витрати навантаження. Йдеться десь про 400 боєприпасів Escalibur, у загальному пакеті по 90 тис. зразків інших артилерійських снарядів різних калібрів.

Фото з сайту radiosvoboda.org