Ворог намагається ущільнити оборону на деяких ділянках лівобережжя Дніпра, хоча цілком імовірно підтягування сил на Запорізький напрямок. Про це заявила речниця ОК «Південь» Наталія Гуменюк. За її словами, росіяни зазнають суттєвих втрат, тому вони підтягують нові сили. Їм треба не тільки готуватися до наступу, їм потрібно ще й тримати оборону.

На Запорізькому напрямку противник намагається робити вилазки розвідувальними та штурмовими групами. Ця тактика передбачувана, ЗСУ дають потужну відсіч, запевнила Гуменюк.

На думку експертів, на цьому напрямку в окупантів є конкретна ціль наступу — місто Запоріжжя (вони вже оголосили його своїм). Взяття обласного центру для путінської орди дійсно буде вважатися великим досягненням. На цій ділянці фронту вони можуть спробувати досягти швидкого успіху, бо під Бахмутом у них не виходить. Навіть після падіння Соледара бої тривають, і наша оборона достатньо міцна.

Наразі ризик повторного російського вторгнення в Україну з території білорусі американський Інститут вивчення війни оцінює як дуже низький. Українська розвідка також не фіксує угруповання та готовності російських військ у рб, які б дали змогу провести наступальну операцію. Генштаб ЗСУ, станом на 22 січня, теж не спостерігав формування там ударного угруповання рф.

За прогнозом секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олексія Данілова, протягом 2023 року противник спробує прорвати фронт й оточити захисників України, а також не відмовиться від спроби узяти українську столицю.

«Завдання максимум — здійснення прориву на оперативних напрямках: південь, завершення окупації Донецької та Луганської областей, переривання ланцюжків постачання зброї. І, звичайно, Київ залишається головною мрією путінських фантазій», — зазначив секретар РНБО в авторській колонці на «Українській правді».

Цей російський план Данілов назвав «українським Сталінградом». Він пише, що в крайньому разі путін бажає повторення в масштабованому вигляді варіанта «котлів» на кшталт Дебальцевого-2. Тому новопризначений Герасимов концентрує ресурси, підтягує резерви, відновлює боєздатність і шукає найбільш вразливі ділянки українського фронту.

Військові аналітики кажуть: наразі рф накопичує ресурси, провела мобілізацію — за різними оцінками 300—500 тисяч осіб... і в змозі назбирати техніки на один великий наступ. І він може статися ще до весни, щоб встигнути до отримання Києвом обіцяних поставок ОВТ від союзників.

До речі, у ГУР МОУ вважають, що найближчим часом основна активність російської армії буде на двох напрямках: насамперед Донецькому та Луганському.