Американський Інститут вивчення війни (ISW) підтверджує: рф може почати наступальні дії в найближчі місяці, зокрема навесні чи на початку літа. Аналізуючи зібрані дані, експерти інституту помітили, що росія продовжує поглиблювати військові та економічні відносини з Іраном, прагнучи до взаємовигідного ухилення від санкцій.

Крім того, країна-терорист проводить мобілізацію, а новопризначений командувач так званої спецоперації герасимов — прихильник методів Другої світової, вочевидь, діятиме тактикою м’ясорубки, кидаючи в наступ пачками «чмобиків», аби задавити ЗСУ масою.

Як відомо, бункерний карлик поставив перед ним завдання захопити Донбас до березня цього року. Очікувані напрямки дій російської армії в найближчі два місяці — Донецький та Луганський, а ще росіяни спробують створити загрозу з півночі, із зони Куп’янська, вважає директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець.

«Луганщина є одним з напрямків для просування ЗСУ. Углиб Луганщини, по скупченню російської техніки та складів, здійснювалися удари нашими далекобійними системами. Ця динаміка створює напруження російським військам, але росіяни не готові відходити з позицій. У зоні Куп’янська, використовуючи постачання з Троїцького, ворог намагається максимально наситити цю ділянку фронту своїми силами, можливе проведення російських контрнаступальних дій за цими напрямками», — зауважив він в ефірі «Еспресо».

За словами експерта, нині туди перекидаються значні угруповання російських сил. Підрозділи, які готувалися на території білорусі, противник теж відправляє на кордони Луганщини, щоб мати резерв сил.

Днями представник Головного управління розвідки Міноборони Вадим Скібіцький заявив у одному з інтерв’ю, що весна та початок літа будуть вирішальними у війні. Якщо великий наступ росії, запланований на цей час, провалиться, це стане крахом рф та путіна, пояснив він.

У ГУР зазначають: на Донецьку та Луганську області чекають важкі вирішальні бої. Водночас новий напад росіян на Київ через білорусь вважають малоймовірним, як і активні бойові дії на півдні України, де ворога більше хвилює захист окупованого Криму.

За словами Скібіцького, наразі зарано говорити про те, чи війна закінчиться 2023 року.

«Ми поки що не можемо заглядати далеко, ми повинні пройти перший етап — весну та початок літа. Ми бачимо, до чого веде ця війна: змінилося російське військове керівництво, закінчився перший етап мобілізації, російська армія перегруповується.

Наша оцінка проста: основна активність російської армії розгортатиметься на Донецькому та Луганському напрямках», — наголосив він. І додав, що приблизно в лютому-березні будуть бої за ці області, окупанти намагатимуться взяти під свій контроль Куп’янськ, Сватове, Кремінну в напрямку Харківської області. «Головне поле бою буде на Донбасі, це підтверджують бої за Бахмут та Соледар», — аргументував цей прогноз представник ГУР.