Володимир Крейденко (праворуч) з Куртом Волкером, постійним представником США в НАТО (2008—2009 рр.), спеціальним представником Державного департаменту США з питань України (2017—2019 рр.).

Серед найвпливовіших гостей цього авторитетного світового заходу були присутні також і українські парламентарії, урядовці, волонтери, громадські діячі.

Про результати Форуму для України ми поспілкувалися з одним із членів вітчизняної делегації народним депутатом України, заступником парламентського Комітету з питань транспорту та інфраструктури Володимиром Крейденком.

— Пане Володимире, розкажіть, будь ласка, які провідні теми обговорювали на цьогорічному Форумі в Давосі та яке місце займає війна в Україні серед цих тем? Чи не втомилася світова спільнота від проблем України?

— Цього року, як і завжди, порядок денний Всесвітнього економічного форуму охоплював широке коло питань: від глобального потепління до коронавірусу. Серйозні дискусії також точилися щодо загрози світової рецесії, зростання цін на енергоресурси та продовольство. Однак зауважу, що війна, яку розв’язала росія проти нашої держави, є однією з найбільш обговорюваних тем, адже всі чудово розуміють, що вона спричинила великі геополітичні та економічні проблеми, які відчули мешканці багатьох куточків нашої планети.

Було приємно бачити, що світове співтовариство не втомилось від війни в Україні, досі співчуває нам та намагається допомогти. Наприклад, заходи та панельні дискусії в Українському домі в Давосі у рамках Всесвітнього економічного форуму, в яких я брав участь, привернули увагу багатьох представників світового політикуму, журналістів та громадських діячів і вкотре продемонстрували незгасаючу підтримку та зацікавленість Україною.

— Якими є результати цьогорічного Всесвітнього економічного форуму для України?

— Загалом діяльність нашої делегації я оцінюю досить позитивно, адже за короткий період роботи Форуму з 16 по 20 січня вдалося відпрацювати питання перманентної, незгасаючої підтримки України з боку світового співтовариства з метою наближення нашої Перемоги у боротьбі за свою свободу, незалежність та територіальну цілісність.

Представники міжнародного бізнесу під час нашого спілкування на Форумі висловили бажання долучатись до післявоєнної відбудови України, а деякі з них розглядають можливість уже зараз розпочати допомогу в реконструкції нашої інфра-
структури, об’єктів енергетики, доріг, мостів та закладів освіти на підконтрольних українській владі територіях.

Наша делегація також обговорила з іноземними партнерами шляхи залучення нових інвестицій. Зокрема, розробку нового механізму страхування, який дасть змогу інвестувати в Україну під час війни, адже нашій державі необхідні інвестиції вже сьогодні.

Ми побачили чималий інтерес потенційних інвесторів із США, Великої Британії, Німеччини, Данії, Бельгії. Особливо їм цікаві інвестиційні проекти в агросекто-
рі, транспортній інфраструктурі, оборонній промисловості, секторі інновацій та технологій.

Також наша команда долучилася до обговорення шляхів збільшення ролі України у забезпеченні глобальної продовольчої безпеки через розширення транспортних коридорів.

Мені як амбасадору проекту «Добробат» вдалося презентувати цей унікальний волонтерський рух з відновлення житла українців, зруйновного російською агресією.

— Як ви оцінюєте роботу української делегації? Чого нам слід очікувати?

— Вважаю, що українській делегації вдалося виконати свою місією на Давоському форумі — привернути увагу до необхідності посилення підтримки України у сферах економіки, відбудови соціальної та житлової інфраструктури, гуманітарній сфері і, звісно, у військовій сфері.

Переконаний, що допомога Україні від наших зарубіжних друзів триватиме не лише під час війни, а й після її завершення.

Завдячуючи героїчним Силам оборони України та у тісній співпраці зі світовим співтовариством ми обов’язково переможемо та відбудуємо нашу державу!

Підготувала Ірина ШАТРОВА.

Фото надано прес-службою депутата.