З початком року з Європи розпочався імпорт електричної енергії до України. Його здійснюють певні підприємства, яким необхідна електроенергія для виробничого процесу, повідомив голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус в ефірі телемарафону «Єдині новини».

Станом на сьогодні обсяг імпорту невеликий — кілька сотень мегаватів, однак він дає змогу зменшити небаланси електричної енергії в енергосистемі. Для порівняння: потужність споживання електро-
енергії в Україні становить 12 тисяч МВт.

«Імпортна електрична енергія в 2—3 рази дорожча за вироблену в Україні. Таку електроенергію переважно імпортують ті, в кого вона становить невелику частку в собівартості продукту чи послузі та хто не може зупинити на 3—4 години, коли діють графіки обмеження споживання електроенергії, виробничий процес», — додав Андрій Герус.

За словами народного обранця, зараз для енергосистеми це корисно, адже в дефіцитні години електроенергія, яку б споживали підприємства, надходить до домогосподарств. Тобто залишається більше електроенергії для населення.

Водночас голова комітету повідомив, що енергетики працюють над відновленням роботи генеруючих потужностей в енергосистемі Україні, які постраждали внаслідок систематичних російських обстрілів.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.