Про це написав Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук на сторінці Українського Парламенту в Фейсбуці.

У 1918 році кілька сот українських юнаків, студентів вийшли у нерівний бій із більшовицькою ордою. І попри перевагу сил ворога - українським захисникам вдалося зупинити російський наступ на кілька днів. Це було одне з найтрагічніших протистоянь у нашій історії, історії боротьби за незалежність України. 

Ця битва завжди нагадуватиме нам про героїзм, стійкість молодих українських воїнів та надсилу українського духу. 

Тоді росія розпочала відкриту агресію проти УНР, бо їх дратувала наша самостійність. 

Сьогодні росія веде повномасштабну, неспровоковану війну проти держави Україна, бо не може змиритися, що ми вільні. 

Як тоді, так і сьогодні головне, за що боролись та боремося, - свобода, гідність та суверенітет. 

Як тоді, так і зараз всі розуміли та розуміють, що Українська держава - вільна! 

І як би ворог не намагався нас зламати - йому це не вдасться, бо ми маємо і продовжуємо творити історію незламності, – написав Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук на сторінці Українського Парламенту в Фейсбуці.

 

День пам'яті Героїв Крут - героїчна сторінка нашої історії

Про це Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк.

П'ять сотень українських воїнів, серед яких були військові, козаки, молодь, студентство, добровольці - стали зі зброєю в руках на захист України від масштабного вторгнення радянської росії. Протягом 29 січня 1918 року вони хоробро стримували наступ значного переважаючих сил окупантів у бою під Крутами, завдавши ворогові значних втрат та організовано відступивши після бою.

Озвірілі від понесених втрат більшовики, замордували і стратили 27 молодих Героїв Крутянців, які потрапили у полон на залізничній станції. Успішна оборонна операція захисників Крут загалом на 4 дні затримала просування військ більшовиків на Київ.

Ціною власного життя вони виграли безцінний час для підписання Брест-Литовського мирного договору, який врятував молоду українську державність.

Цей договір призвів до міжнародного визнання незалежної Української Народної Республіки.  Історія повторюється... Масштабне російське вторгнення, з метою позбавити Україну власної державності, незалежності та ідентичності - це наші Крути.

Та цього разу ми вивчили уроки історії. Ми краще готові. Ми єдині як ніколи, маємо власне професійне і згуртоване Військо - ЗСУ, якому довіряють і всенародно підтримують.  Цього разу наші захисники і захисниці не дозволили росіянам захопити столицю вільної України - Київ.

Вони не лише самовідданно стримують переважаючі сили вторгнення на різних ділянках фронту, а йдуть у контрнаступ, звільняючи кілометр за кілометром рідну українську землю.

Виборюючи дорогоцінний час для того, щоб Україна, яка завдяки незламності, майстерності та героїзму ЗСУ стала повноцінним суб'єктом світової політики, могла отримати усе більше міжнародної військової допомоги і перемогти!

Вічна пам'ять і шана Героям Крут!

Вони боролися, щоб ми перемогли.

Фото з Інтернету.