Органи прокуратури Рівненської області провели перевірки щодо законності управління об’єктами державної та комунальної власності, під час яких виявили численні порушення у діяльності Регіонального відділення Фонду державного майна України по Рівненській області, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій.
Так, посадові особи Регіонального відділення Фонду державного майна України по Рівненській області внаслідок неналежного виконання своїх службових обов’язків не вжили заходів щодо укладення договору оренди майна, що перебуває на балансі Рівненського державного центру науково-технічної та економічної інформації, безпосередньо між регіональним відділенням та орендарем — приватним підприємством «Алком». Внаслідок цього до державного бюджету за останні два роки не надійшло 178 тисяч гривень за оренду приміщення.
Нещодавно прокуратура області внесла начальнику державного органу контролю подання з вимогою усунути вказані порушення та не допускати їх у майбутньому. За фактом неналежного виконання службових обов’язків посадовими особами установи до Єдиного реєстру досудових розслідувань України внесено відомості про скоєння кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України (службова недбалість).
Численні порушення законодавства під час управління та користування майном державної та комунальної власності виявлено міжміськрайпрокурорами області в діяльності органів місцевого самоврядування. Серед найпоширеніших — непроведення оцінки об’єктів безпосередньо перед наданням їх в оренду.
Скажімо, Заборольська сільська рада Рівненського району не провела незалежну оцінку приміщення старої школи №2 перед тим, як надати його в оренду підприємцю. Аналогічні порушення виявляли прокурори Березнівського, Гощанського та Дубровицького районів. А Борівська сільська рада Зарічненського району дозволила використовувати частину приміщення клубу села Млинок без укладення з підприємцем договору оренди. З метою усунення цих та інших порушень прокурори внесли подання сільським головам.
Виявлено факти невжиття посадовими особами органів місцевого самоврядування заходів щодо стягнення з орендарів заборгованості з орендної плати. Так, проведена перевірка прокурором міста Кузнецовська у Кузнецовській міській раді засвідчила, що станом на листопад заборгованість з орендної плати значиться за 81 орендарем на загальну суму 162 тисячі гривень. Через порушення вимог ст. 19 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» заходи цивільно-правового характеру щодо стягнення заборгованості вжито лише до 16 орендарів. Прокурором міста Кузнецовська виконувачу обов’язків міського голови внесено подання, яке перебуває на розгляді.
Прокурор Гощанського району встановив, що Синівською сільською радою укладено договір з підприємцями на проведення технічного нагляду за об’єктом «Підвідний газопровід високого тиску до села Синів». Однак у кошторисному розрахунку і в акті виконаних робіт завищено їх вартість на загальну суму 42 тисячі гривень.
За результатами вказаної перевірки прокурором Гощанського району до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про скоєння кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України (привласнення, розтрата майна шляхом зловживання службовим становищем). Триває досудове розслідування.
Загалом за результатами проведених у 2013 році перевірок законності використання майна державної та комунальної власності органи прокуратури Рівненської області зареєстрували 3 кримінальні провадження, внесли 95 подань, за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 14 посадових осіб. За документами прокурорського реагування відшкодовано 90 тис. грн., повернуто у власність держави 6 га земель вартістю майже 5 млн. грн.
 
Валерій ПАТРИКЕЙ, заступник прокурора Рівненської області, старший радник юстиції.