На початку спілкування Руслан Стефанчук висловив французьким колегам щиру вдячність за сталий відкритий та глибокий діалог між парламентами обох країн. Також він окремо подякував Яель Брон-Піве, яка, за його словами, відіграє надзвичайно важливу роль у дипломатії парламентського виміру та піднімає її на високий рівень.

«Від імені Українського Парламенту дякую за цю чудову можливість бути в серці Франції для того, щоб поговорити про Україну. Хочу також щиро подякувати усьому великому французькому народу за ту підтримку, яку відчуває Україна, за їхні великі серця, які вони відкрили для українців. Ми це все бачимо і цінуємо», — підкреслив Руслан Стефанчук у вступному слові.

Під час зустрічі сторони обговорили ряд питань, важливих для подальшого міжпарламентського співробітництва та підтримки України у її поступі до Перемоги у неспровокованій війні.

Руслан Стефанчук подякував за вже надану Україні потужну військово-технічну підтримку, зокрема ініціативу Франції та промоцію на світовому рівні надання Україні важкого озброєння — танків, закликав французьких колег посилити протиповітряну, протиракетну оборону України та підтримати надання нам літаків.

Крім того, він наголосив на важливості підтримки «Формули миру», запропонованої Президентом Володимиром Зеленським, а також запросив Францію до участі у післявоєнній відбудові України.

Також Голова Парламенту України нагадав, що осіння сесія роботи Національних Зборів Французької Республіки розпочалася з дискусії про Україну, і тоді започаткували роботу з декількох важливих ініціатив, зокрема з розслідування воєнних злочинів рф в Україні та підтримки євроінтеграційних прагнень нашої держави. Тому знову закликав колег Нижньої палати Парламенту Франції і надалі активно підтримувати усі ці питання.

«Сьогодні я вкотре почув, що Франція налаштована рішуче підтримувати Україну стільки, скільки це буде потрібно. І Франція буде пліч-о-пліч з Україною, допоки останній російський солдат не покине Українську землю. Я вдячний за цю рішучість і цю позицію», — наголосив Руслан Стефанчук.

Зі свого боку, Голова Національних Зборів Французької Республіки Яель Брон-Піве запевнила українського колегу, що Франція була, є і буде поряд з Україною до повної Перемоги у війні з росією.

«Франція підтримує Україну і перебуває поряд у цій жахливій односторонній атаці, вчиненій вашим сусідом. І ми працюємо не покладаючи рук для того, щоб допомогти вашій країні вистояти», — зазначила Яель Брон-Піве і наголосила на тому, що вже сам візит Голови Верховної Ради України до Франції та його запланований виступ у Національних Зборах є «демонстрацією стійкої та непохитної підтримки, яку надає Франція Україні».

Насамкінець зустрічі Голова Верховної Ради України вручив Голові Національних Зборів Французької Республіки Яель Брон-Піве державну відзнаку Президента України орден князя Ярослава Мудрого ІІ ступеня «за вагомий особистий внесок у зміцнення міждержавного співробітництва, підтримку незалежності та територіальної цілісності України» (на знімку).

Також Руслан Стефанчук передав французьким колегам англомовну версію видання «Кобзаря» Тараса Шевченка для фонду парламентської бібліотеки.

 

Виступ Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука з трибуни Національних Зборів Французької Республіки (м.Париж, 31 січня 2023 р.)

Шановна пані Голово!

Шановна пані Прем’єр-міністр!

Шановні пані та панове депутати!

Дорогі друзі!

Перш за все, хочу подякувати Вам, шановна пані Голово, за можливість виступити перед депутатами Національних Зборів Франції – у самому серці політичного життя вашої країни.

Для нас важливо, щоб наші друзі і партнери чули українців. І бачили, як побачили Україну Ви, дорога Яель. Я до деталей пригадую Ваш візит до Києва. А далі була наша спільна поїздка потягом до Чернігова. Це був сміливий вчинок!

Ніколи не забуду, як Ви довго тримали в своїх долонях долоні літньої жінки, яка вижила в результаті ракетного удару по житловому будинку. Ви на власні очі побачили масштаби руйнувань, відчули біль і горе українців.

Ваш візит став яскравим свідченням солідарності Французької Республіки з Україною, виявом підтримки нашої незалежності й територіальної цілісності – принципів, що нас об’єднують.

А ще нас об’єднують мости, які братня Франція передала Чернігівщині. Вони ще більше зміцнили мости гуманітарної допомоги, які з перших днів російської агресії поєднали Україну і Францію. А мостами військово-технічної підтримки до України надходить таке необхідне нам озброєння, техніка та спорядження. Ми обов’язково зведемо й інші мости, які ще сильніше пов’яжуть наші країни.

Уже майже рік триває повномасштабна агресія росії проти України.

Ми як ніхто інший добре розуміємо, що єдиною метою агресії є злочинне бажання росії загарбати чужі території, позбавити Україну суверенітету, унеможливити наше європейське та євроатлантичне майбутнє.

росія застосовує проти нас увесь наявний у неї арсенал, шантажує світ погрозами використати зброю масового ураження.

Сьогодні вранці я мав унікальну нагоду тримати в руках рідкісні артефакти з вашої парламентської бібліотеки: «Великий Атлас» Йоганнеса Блау, на картах якого зображений Херсонес Таврійський, а також унікальну книгу 1660 року великого французького інженера, мандрівника, картографа і письменника Гійома Ле Вассера де Боплана «Опис України». Там є такі слова про «благородний люд, який нині зветься запорозькими козаками»: «Вони дотепні, кмітливі, винахідливі і щедрі, не прагнуть до великого багатства, але надзвичайно кохаються у своїй свободі, без якої не уявляють свого життя».

І через понад 360 років Україна чинить опір, бореться, бо і далі не уявляє свого життя без свободи.

На наш опір агресор відповідає атаками на мирні міста, села та об’єкти критичної інфраструктури, в результаті яких люди залишаються без світла, опалення і води. Агресор прагне позбавити українців умов для існування.

Цинічна московська пропагандистська машина продовжує продукувати брехню і фейки, вводячи в оману як власних громадян, так і тих у світі, хто їм ще вірить. А по суті, вона є співучасником міжнародного злочину, який обов’язково має бути засуджений, а його учасники – покарані.

Так діють терористи, так діє терористичний режим, так діє держава-терорист. Ця агресивна і безвідповідальна політика несе загрозу свободі та демократії. Вона має отримати рішучу правову оцінку з боку міжнародного співтовариства.

23 листопада минулого року Європейський Парламент визнав росію «державою-спонсором тероризму, яка використовує терористичні засоби». Аналогічні рішення були раніше прийняті парламентськими асамблеями НАТО та Ради Європи.

У зв’язку з цим закликаю вас, шановні колеги, визнати росію терористичною державою у стінах вашого «храму права і свободи». У цих стінах приймалося чимало важливих, часто доленосних, рішень. До них належить і ухвалена 30 листопада минулого року резолюція на підтримку України, в якій було засуджено російське вторгнення. Важливим стало те, що в ній підтримано ідею створення спеціального трибуналу. І саме він має поіменно встановити всіх злочинців: від ідеологів безглуздого вторгнення, до тих, хто віддає накази, вбиває, ґвалтує, калічить.

Ніхто не має уникнути покарання, бо саме це і є справедливість.

Я дякую народові Франції, її Президентові, Уряду, всім вам за всю допомогу, яка надається Україні з моменту російського повномасштабного вторгнення. І, насамперед, за військову. Ваші рішення про посилення України передовими системами ППО, про надання танків і бронетранспортерів дали поштовх для інших держав зробити аналогічні кроки.

Франція завжди була, є і буде лідером!

Завдяки вам до українського лексикону увійшли нові слова. Тепер ми добре знаємо, що таке Кроталь, Цезар, LRU, AMX-10RC. І ми готові збагачувати свій словниковий запас новими словами. Ми хочемо бачити серед Леопардів, Абрамсів і Челенджерів французькі Леклерки, які зміцнять нас на суші. І Міражі з Рафалами, які з іншими союзницькими літаками захистять українське небо!

Дайте нам літаки! Дайте нам крила нашої перемоги! Крила, якими ми закриємо Україну та захистимо всю Європу!

Шановні члени Національних Зборів!

Найвищою цінністю є людина. Дякую французькому народу, тим французьким родинам, які прихистили у себе українців. Дякую від імені кожного зі ста тисяч моїх співвітчизників, яким Франція дала притулок.

Ви надали українським дітям можливість продовжити навчання у школах, забезпечили українцям високі стандарти соціального захисту, створили можливості для працевлаштування. Ми ніколи не забудемо, що ви поставилися до наших громадян як до своїх, як до членів власної родини: французької і європейської!

Україна повертається до своїх європейських витоків, незважаючи на шалений спротив москви. Ми щиро вдячні Франції за лідерську роль у наданні Україні статусу кандидата на вступ до Європейського Союзу. Український народ, який платить сьогодні непомірно високу ціну, обов’язково розквітне в родині вільних європейських націй.

Ми ефективно працюємо над прийняттям відповідних законів та запровадженням необхідних реформ. Знаємо, що і як маємо зробити. І рухаємося максимально швидко навіть в умовах війни.

У зв’язку з цим хочу наголосити, що Президент України, Парламент та Уряд послідовно демонструють нульову толерантність до корупції і борються за викорінення цього явища. Лише впродовж останніх декількох днів відбулися знакові звільнення і  затримання недобросовісних чиновників високого рівня, які обов’язково понесуть покарання.

Україна якнайшвидше завершить виконання всіх семи кроків, визначених Європейською Комісією. Сподіваюсь, що це дозволить нам вже у цьому році відкрити переговори про вступ до ЄС.

Ми також сподіваємося, що Франція надасть політичну підтримку заявці України на прискорений вступ до НАТО у контексті вільнюського Саміту Альянсу, який відбудеться 11-12 липня 2023 року.

Ми довели своєю боротьбою, що можемо і маємо стати членами Північноатлантичного Альянсу!

Шановна Національна Асамблеє!

Ми часто згадуємо історію, шукаємо в ній пояснення того, що відбувається з нами сьогодні. Я теж хочу згадати у вашому авторитетному колі одне історичне явище, яке ми називаємо Голодомором, і про яке ґрунтовно писав французький історик Лоран Рюккер. Внаслідок геноцидних дій сталінського режиму, через організований штучно і навмисне голод, у 1932-1933 роках загинули мільйони українців.

Саме зараз сигнал з боку Франції про визнання Голодомору був би дуже важливим, оскільки події 1932-33 років підтверджують налаштованість тодішньої сталінської, а тепер і путінської росії знищити українську ідентичність.

Прошу вас сприяти у законодавчому визнанні Голодомору 1932-1933 років в Україні геноцидом українського народу.

Ця війна обов’язково закінчиться нашою спільною перемогою – я впевнений. І після цієї перемоги настане період відбудови і оновлення. Ми сподіваємось, що Франція – ваш Уряд та бізнес – активно долучиться до розвитку та повоєнної відбудови України.

Сьогодні я звертаюся до вас від імені українців, які воюють і віддають життя саме за свободу та гідність. Я виступаю від імені українських громадян, які в ці дні допомагають армії, продовжують працювати і  навчатися з вірою у перемогу і мирне життя. Ми воліємо жити в мирному демократичному суспільстві, якому ніхто не загрожує. Тому ми пропонуємо формулу миру!

На саміті G20 Президент України Володимир Зеленський представив світовим лідерам план завершення війни – нашу формулу миру з 10 пунктів. Бачимо Францію потужною силою, яка проявить лідерство і допоможе її спільно реалізувати. Саме за допомогою Франції та інших союзників і партнерів ми хочемо зафіксувати ключові елементи повоєнної безпекової архітектури в євроатлантичному просторі, включно з гарантіями для України.

Розраховую на підтримку реалізації формули миру Президента Зеленського з боку Франції!

В Україні всі почули слова Президента Франції: «Ми будемо разом, щоби побудувати справедливий і міцний світ. Розраховуйте на Францію, розраховуйте на Європу!». Ми почули ці слова під обстрілами, почули на полі бою і вони звучали нам гучніше, ніж вибухи ракет чи сирени повітряної тривоги.

Дорогі друзі!

На завершення дозвольте мені поділитися з вами своєю мрією.

Я згадую 2012 рік і футбольний матч 15 червня між національними збірними України та Франції у Донецьку на «Донбас Арені». Той матч був перерваний грозою. Менш ніж за два роки російська агресія і окупація перервали наше мирне життя. До нас прийшла війна,  яка принесла смерть і руйнування.

Я дуже хочу, щоби ми спільно перемогли у цьому матчі життя проти смерті, а наші національні збірні знову зіграли у звільненому Донецьку на «Донбас Арені».

Це буде матч нашої спільної перемоги. Це буде матч миру і пам’яті. Це буде матч нового життя.

Дякую за увагу!

Слава Україні і  Vive la France!

 

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук в межах візиту до Французької Республіки зустрівся із Президентом Франції Еммануелем Макроном

Голова Українського Парламенту подякував пану Президенту та французькому народу за демонстрацію найкращих лідерських якостей у підтримці України у її боротьбі із російським агресором і висловив впевненість у подальшому посиленні співробітництва та дружби між нашими країнами.

«Пане Президенте, від імені Українського народу дякую Вам і народу Франції за лідерство у питаннях підтримки України та українського народу, який сьогодні демонструє, що за цінності варто боротися. Ми такий же європейський народ, як і 360 років тому, часів козацької доби, який любить свободу, волю і  ніколи не дозволить нікому панувати на нашій землі. І я знаю, що це не було б можливим, якби ми не відчували підтримки Франції та  ЄС», — зазначив Руслан Стефанчук під час зустрічі.

Також він  наголосив на важливості військової допомоги Україні, у якій Франція займає провідне місце серед держав світу.

«Ми з вдячністю отримуємо те озброєння, яке дасть можливість вивільнити територію України від російських загарбників. Але сьогодні дуже важливо отримати й інші види озброєння, сучасні, які нададуть можливість остаточно перемогти у цій війні», — наголосив Голова Українського Парламенту та додав, що  саме таке озброєння компенсує чисельну перевагу ворога і для нас це спосіб відстояти своє право на життя.

Він також зауважив, що українці — це нація, яка дуже хоче миру, і це бажання втілено у формулі миру — ініціативі Президента України, яку ми закликаємо підтримати всі цивілізовані держави, щоб згуртувати увесь світ навколо цієї важливої ідеї. Тому участь Франції у підтримці формули, як однієї із провідних держав світу, може стати визначальною. 

Руслан Стефанчук також приділив особливу увагу підтримці понад 100 тисяч українців, які знайшли прихисток у французьких сім'ях, що «не на словах підтримують Україну та роблять все для нашої перемоги».

Також Голова Парламенту України закликав Францію і далі бути поряд з Україною у її поступі до Європейського Союзу та НАТО, підтримати важливу для нас ініціативу відповідальності росії в міжнародних судах,  її ізоляції в міжнародних інституціях та виплат репарацій нашій державі за всю завдану  шкоду.

 «Україна на шляху до ЄС і НАТО демонструє своїм прикладом, що для нас значать цінності свободи, гідності, рівності, справедливості. Тому для нас дуже важливо надалі зберігати солідарність навколо України і тримати один стрій», — зазначив Голова Верховної Ради України та висловив впевненість у спільній перемозі коаліції європейських держав у цій жахливій війні.

Президент Франції Еммануель Макрон своєю чергою запевнив Голову Українського Парламенту у тому, що Франція завжди дотримується свого слова, даного партнерам.  І це особливо важливо у співпраці з Україною у військовій сфері сьогодні, під час війни з російською федерацією.

«Ми постійно обговорюємо деталі з Президентом Зеленським, міністрами оборони України і Франції. Так було з CESAR, KROTAL чи бронеспорядженням.

Якщо Франція обіцяє допомогу — вона її надає, і  між анонсом і наданням зброї минає небагато часу», — зазначив Еммануель Макрон. 

 

Франція підтримує Україну на шляху до ЄС і бажає, аби вона якнайшвидше стала членом ЄС, — Прем’єр-міністерка Франції під час зустрічі з Русланом Стефанчуком

У межах офіційного візиту до Французької Республіки Голова Верховної Ради України провів робочу зустріч із Прем’єр-міністеркою Французької Республіки Елізабет Борн.

Насамперед Руслан Стефанчук висловив вдячність Франції за надану військову, гуманітарну та фінансову допомогу: «Важливо у цей складний для України період не втрачати підтримку світу. Адже ми боремося за цінності, які є основою Європи та демократичного світу загалом».

Водночас він зауважив, що для України значимими є питання відбудови, дотримання формули миру Президента України Володимира Зеленського, а також членства України в Європейському Союзі та НАТО.

«Між словами «росія» та «терорист» має стояти знак «дорівнює». Важливо, аби якомога більше країн визнали це», — зазначив Спікер Парламенту України. «Ми прагнемо відновити кордони України, відповідно до 1991 року, тому не бачу пересторог у наданні сучасного озброєння, — воно потрібне, аби повернути свої території», — додав він.

Водночас Руслан Стефанчук акцентував на необхідності створення спеціального трибуналу для рф. «Питання відновлення справедливості є питанням принципу та нашої спільної перемоги. Для України надважливо знайти чесний міжнародний механізм, через який можна притягти рф до відповідальності за скоєні злочини», — закцентував він.

«Франція підтримує перспективу та кандидатуру України на членство в Європейському Союзі. Із лютого ми будемо обговорювати це питання та намагатися знайти найкоротший шлях для України, аби вона могла приєднатися до ЄС», — зауважила, зі свого боку, Прем’єр-міністерка Франції.

Елізабет Борн акцентувала, що Французька Республіка бачить динаміку реформ в Україні: «Навіть, коли триває війна, ви продовжуєте здійснювати реформи».

 

Ви не словами, а справами говорите, що Україна повинна перемогти у цій війні якомога швидше, — Руслан Стефанчук

На цьому Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук наголосив під час зустрічі з керівництвом та членами парламентських комітетів з питань оборони, закордонних та європейських справ Національних Зборів Парламенту Франції, а також парламентською групою дружби «Франція-Україна».

Він подякував французьким парламентаріям за небайдужість до проблем України та потужну її підтримку. Водночас наголосив, що наша держава потребує ще більшої допомоги, щоб захистити не тільки свою землю, а й ті цінності, на яких тримається європейська державність.

«Сьогодні Україна стоїть на кордоні між цивілізацією і проваллям, боронить свою землю та захищає важливі цінності. Це є те, що складає мотивацію нашого спротиву. Ми знаємо, що ми разом з нашими партнерами — на стороні добра, і робимо все, щоб продемонструвати світу, що принципи та цінності цивілізованого суспільства мають значення і є основою нашого співіснування», — наголосив у промові перед депутатами Руслан Стефанчук.

За його словами, для повної перемоги Україні дуже важливо сьогодні відчувати плече партнерів і тому ми очікуємо конкретних та дієвих кроків з боку цивілізованої спільноти.

«Нам потрібне озброєння, важке наступальне озброєння. І я хочу подякувати Франції за лідерство у формуванні та розширенні міжнародної коаліції на нашу підтримку у цьому питанні. Ви не словами, а справами говорите, що Україна повинна перемогти у цій війні якомога швидше. Французька зброя на передовій — найкращий приклад того, що Франція — з Україною», — підкреслив Голова Українського Парламенту та закликав французьких колег не зменшувати зусилля у цьому напрямі та підтримувати Україну у інших важливих для неї питаннях.

Зокрема, окрім продовження військо-технічної допомоги, Руслан Стефанчук закликав до посилення політичної підтримки України французьким Парламентом: визнання рф терористичною державою; притягнення росії до відповідальності за всі злочини, вчинені в Україні; міжнародної ізоляції росії; визнання Голодомору 1932-33 років геноцидом Українського народу; підтримки формули миру Президента Володимира Зеленського та можливості патронату над одним із її пунктів.

«Ми також дякуємо за лідерську роль Франції у підтримці України на шляху до Європейського Союзу. Для нас зараз важливий наступний крок — відкриття перемовин про повноцінне членство в ЄС, де ми також сподіваємося на провідну роль Франції. Дуже важлива ваша підтримка і на шляху поступу України до НАТО, тому що сьогодні українці воюють, як армія НАТО і є щитом країнам Альянсу на передовій», — зазначив Руслан Стефанчук.

Насамкінець зустрічі Голова Верховної Ради України вкотре подякував французьким колегам за високий рівень співпраці між парламентами наших країн та запевнив, що Український Парламент робитиме все для того, щоб «Україну чули у світі, і Україна чула увесь світ».

«Ми з вами — представники наших народів, тому маємо робити те, що хочуть наші народи. А вони хочуть миру, співпраці, перемоги, далі жити у цивілізованому  суспільстві, пишатися нашими спільними цінностям та спільним майбутнім. Дякую вам за вашу працю і підтримку! Слава Україні!», — наголосив у промові Руслан Стефанчук.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.
Фото: rada.gov.ua