Глава держави зазначив, що Метте Фредеріксен прибула в Україну на чолі потужної урядової делегації, до якої також увійшли віце-прем’єр-міністр — міністр оборони Якоб Еллеманн-Єнсен і міністр закордонних справ Ларс Локке Расмуссен.

«Цей візит — важливий символ незмінної та потужної підтримки Данією нашої боротьби за свободу та спільні європейські цінності», — наголосив Володимир Зеленський під час спілкування з представниками ЗМІ за результатами переговорів із данською делегацією в Одесі. Як повідомив Президент, однією з ключових тем переговорів була оборона. «Я дякую Данії за суттєву допомогу в посиленні нашої артилерії, зокрема за фундаментальне рішення щодо постачання гаубиць Caesar», — заявив глава держави.

Президент та прем’єрка Данії також обговорили можливості посилення протиповітряної і протикорабельної оборони для півдня України.

«Ключове питання при цьому — швидкість. Це стосується абсолютно всіх наших партнерів, усіх наших друзів, які хочуть підтримати Україну», — акцентував Володимир Зеленський.

Під час переговорів йшлося і про співпрацю на рівні Європейського Союзу та євроатлантичних структур, а також — про продовження санкційних обмежень стосовно росії та затвердження 10-го санкційного пакета.

«Усі ми над цим працюватимемо. Ми готуємося до відповідних самітів. Саміт, який буде найближчими днями, — це саміт Україна—ЄС. Також сьогодні ми ще встигнемо обговорити майбутній саміт НАТО, що запланований цього року у Вільнюсі», — зазначив Президент.

Співрозмовники приділили увагу і економічній співпраці та міжнародним зусиллям, які здатні гарантувати безпеку й українському народові, й партнерам нашої держави.
«Ми обговорили сьогодні, якою може бути участь Данії в реалізації пунктів формули миру. І я дякую пані Прем’єр-міністру за чітке запевнення, що Данія активно підтримуватиме цей напрям», — розповів Володимир Зеленський.

Зі свого боку Прем’єр-міністр Данії зазначила, що сьогоднішній візит є свідченням дружніх відносин двох країн. Вона наголосила, що вражена боротьбою України за свою свободу. Метте Фредеріксен запевнила Володимира Зеленського, що Данія й далі підтримуватиме Україну, зокрема, у військовій, гуманітарній сфері та у відбудові, адже народи двох країн поєднують фундаментальні демократичні цінності: воля, свобода й права людини.
«Данія разом з вами, і ми залишатимемося близькими друзями й партнерами», — наголосила Прем’єр-міністр Данії.

У Миколаєві Президент України та Прем’єр-міністр Данії відвідали морський торговельний порт і оглянули резервуари для зберігання олії, що були зруйновані внаслідок ворожих ракетних і дронових атак.
Крім того, Володимир Зеленський і Метте Фредеріксен побували в індивідуальному тепловому пункті, обладнаному установкою для очищення та роздачі води (на знімку). Цей проект реалізовано за сприяння Данії, яка однією з перших надала місту допомогу в забезпеченні мешканців питною водою після того, як російський агресор зруйнував традиційну систему водопостачання з річки Дніпро.

Президент України й Прем’єр-міністр Данії також відвідали один із госпіталів Миколаєва, де лікуються поранені українські захисники.

На завершення Володимир Зеленський вручив Метте Фредеріксен орден княгині Ольги І ступеня, яким її було відзначено за вагомий особистий внесок у зміцнення міждержавної співпраці, підтримку незалежності й територіальної цілісності України.

«Нехай ця нагорода символізує те, що Україна завжди буде вдячна вашій прекрасній, потужній державі, вашій сильній команді та вам особисто, пані Прем’єр-міністр, за принципову підтримку народу України в цей складний час», — резюмував Президент.

У Миколаєві глава держави й очільниця данського уряду оглянули будівлю обласної військової адміністрації, яку було частково зруйновано внаслідок російського ракетного обстрілу 29 березня 2022 року. Тоді жертвами російської атаки стали 37 осіб. Володимир Зеленський розповів Метте Фредеріксен про руйнування, яких зазнало місто через ворожі обстріли. Він поінформував голову уряду Данії про потреби у відновленні інфраструктури Миколаєва.

Фото з сайту president.gov.ua