Шановна пані Голово!

Шановна пані Прем’єр-міністр!

Шановні пані та панове депутати!

Дорогі друзі!

Перш за все, хочу подякувати Вам, шановна пані Голово, за можливість виступити перед депутатами Національних Зборів Франції – у самому серці політичного життя вашої країни.

Для нас важливо, щоб наші друзі і партнери чули українців. І бачили, як побачили Україну Ви, дорога Яель. Я до деталей пригадую Ваш візит до Києва. А далі була наша спільна поїздка потягом до Чернігова. Це був сміливий вчинок!

Ніколи не забуду, як Ви довго тримали в своїх долонях долоні літньої жінки, яка вижила в результаті ракетного удару по житловому будинку. Ви на власні очі побачили масштаби руйнувань, відчули біль і горе українців.

Ваш візит став яскравим свідченням солідарності Французької Республіки з Україною, виявом підтримки нашої незалежності й територіальної цілісності – принципів, що нас об’єднують.

А ще нас об’єднують мости, які братня Франція передала Чернігівщині. Вони ще більше зміцнили мости гуманітарної допомоги, які з перших днів російської агресії поєднали Україну і Францію. А мостами військово-технічної підтримки до України надходить таке необхідне нам озброєння, техніка та спорядження. Ми обов’язково зведемо й інші мости, які ще сильніше пов’яжуть наші країни.

Уже майже рік триває повномасштабна агресія росії проти України.

Ми як ніхто інший добре розуміємо, що єдиною метою агресії є злочинне бажання росії загарбати чужі території, позбавити Україну суверенітету, унеможливити наше європейське та євроатлантичне майбутнє.

росія застосовує проти нас увесь наявний у неї арсенал, шантажує світ погрозами використати зброю масового ураження.


Сьогодні вранці я мав унікальну нагоду тримати в руках рідкісні артефакти з вашої парламентської бібліотеки: «Великий Атлас» Йоганнеса Блау, на картах якого зображений Херсонес Таврійський, а також унікальну книгу 1660 року великого французького інженера, мандрівника, картографа і письменника Гійома Ле Вассера де Боплана «Опис України». Там є такі слова про «благородний люд, який нині зветься запорозькими козаками»: «Вони дотепні, кмітливі, винахідливі і щедрі, не прагнуть до великого багатства, але надзвичайно кохаються у своїй свободі, без якої не уявляють свого життя».

І через понад 360 років Україна чинить опір, бореться, бо і далі не уявляє свого життя без свободи.

На наш опір агресор відповідає атаками на мирні міста, села та об’єкти критичної інфраструктури, в результаті яких люди залишаються без світла, опалення і води. Агресор прагне позбавити українців умов для існування.

Цинічна московська пропагандистська машина продовжує продукувати брехню і фейки, вводячи в оману як власних громадян, так і тих у світі, хто їм ще вірить. А по суті, вона є співучасником міжнародного злочину, який обов’язково має бути засуджений, а його учасники – покарані.

Так діють терористи, так діє терористичний режим, так діє держава-терорист. Ця агресивна і безвідповідальна політика несе загрозу свободі та демократії. Вона має отримати рішучу правову оцінку з боку міжнародного співтовариства.

23 листопада минулого року Європейський Парламент визнав росію «державою-спонсором тероризму, яка використовує терористичні засоби». Аналогічні рішення були раніше прийняті парламентськими асамблеями НАТО та Ради Європи.

У зв’язку з цим закликаю вас, шановні колеги, визнати росію терористичною державою у стінах вашого «храму права і свободи». У цих стінах приймалося чимало важливих, часто доленосних, рішень. До них належить і ухвалена 30 листопада минулого року резолюція на підтримку України, в якій було засуджено російське вторгнення. Важливим стало те, що в ній підтримано ідею створення спеціального трибуналу. І саме він має поіменно встановити всіх злочинців: від ідеологів безглуздого вторгнення, до тих, хто віддає накази, вбиває, ґвалтує, калічить.

Ніхто не має уникнути покарання, бо саме це і є справедливість.

Я дякую народові Франції, її Президентові, Уряду, всім вам за вс


ю допомогу, яка надається Україні з моменту російського повномасштабного вторгнення. І, насамперед, за військову. Ваші рішення про посилення України передовими системами ППО, про надання танків і бронетранспортерів дали поштовх для інших держав зробити аналогічні кроки.

Франція завжди була, є і буде лідером!

Завдяки вам до українського лексикону увійшли нові слова. Тепер ми добре знаємо, що таке Кроталь, Цезар, LRU, AMX-10RC. І ми готові збагачувати свій словниковий запас новими словами. Ми хочемо бачити серед Леопардів, Абрамсів і Челенджерів французькі Леклерки, які зміцнять нас на суші. І Міражі з Рафалами, які з іншими союзницькими літаками захистять українське небо!

Дайте нам літаки! Дайте нам крила нашої перемоги! Крила, якими ми закриємо Україну та захистимо всю Європу!

Шановні члени Національних Зборів!

Найвищою цінністю є людина. Дякую французькому народу, тим французьким родинам, які прихистили у себе українців. Дякую від імені кожного зі ста тисяч моїх співвітчизників, яким Франція дала притулок.

Ви надали українським дітям можливість продовжити навчання у школах, забезпечили українцям високі стандарти соціального захисту, створили можливості для працевлаштування. Ми ніколи не забудемо, що ви поставилися до наших громадян як до своїх, як до членів власної родини: французької і європейської!

Україна повертається до своїх європейських витоків, незважаючи на шалений спротив москви. Ми щиро вдячні Франції за лідерську роль у наданні Україні статусу кандидата на вступ до Європейського Союзу. Український народ, який платить сьогодні непомірно високу ціну, обов’язково розквітне в родині вільних європейських націй.

Ми ефективно працюємо над прийняттям відповідних законів та запровадженням необхідних реформ. Знаємо, що і як маємо зробити. І рухаємося максимально швидко навіть в умовах війни.

У зв’язку з цим хочу наголосити, що Президент України, Парламент та Уряд послідовно демонструють нульову толерантність до корупції і борються за викорінення цього явища. Лише впродовж останніх декількох днів відбулися знакові звільнення і  затримання недобросовісних чиновників високого рівня, які обов’язково понесуть покарання.

Україна якнайшвидше завершить виконання всіх семи кроків, визначених Європейською Комісією. Сподіваюсь, що це дозволить нам вже у цьому році відкрити переговори про вступ до ЄС.

Ми також сподіваємося, що Франція надасть політичну підтримку заявці України на прискорений вступ до НАТО у контексті вільнюського Саміту Альянсу, який відбудеться 11-12 липня 2023 року.

Ми довели своєю боротьбою, що можемо і маємо стати членами Північноатлантичного Альянсу!

Шановна Національна Асамблеє!

Ми часто згадуємо історію, шукаємо в ній пояснення того, що відбувається з нами сьогодні. Я теж хочу згадати у вашому авторитетному колі одне історичне явище, яке ми називаємо Голодомором, і про яке ґрунтовно писав французький історик Лоран Рюккер. Внаслідок геноцидних дій сталінського режиму, через організований штучно і навмисне голод, у 1932-1933 роках загинули мільйони українців.

Саме зараз сигнал з боку Франції про визнання Голодомору був би дуже важливим, оскільки події 1932-33 років підтверджують налаштованість тодішньої сталінської, а тепер і путінської росії знищити українську ідентичність.

Прошу вас сприяти у законодавчому визнанні Голодомору 1932-1933 років в Україні геноцидом українського народу.

Ця війна обов’язково закінчиться нашою спільною перемогою – я впевнений. І після цієї перемоги настане період відбудови і оновлення. Ми сподіваємось, що Франція – ваш Уряд та бізнес – активно долучиться до розвитку та повоєнної відбудови України.

Сьогодні я звертаюся до вас від імені українців, які воюють і віддають життя саме за свободу та гідність. Я виступаю від імені українських громадян, які в ці дні допомагають армії, продовжують працювати і  навчатися з вірою у перемогу і мирне життя. Ми воліємо жити в мирному демократичному суспільстві, якому ніхто не загрожує. Тому ми пропонуємо формулу миру!

На саміті G20 Президент України Володимир Зеленський представив світовим лідерам план завершення війни – нашу формулу миру з 10 пунктів. Бачимо Францію потужною силою, яка проявить лідерство і допоможе її спільно реалізувати. Саме за допомогою Франції та інших союзників і партнерів ми хочемо зафіксувати ключові елементи повоєнної безпекової архітектури в євроатлантичному просторі, включно з гарантіями для України.

Розраховую на підтримку реалізації формули миру Президента Зеленського з боку Франції!

В Україні всі почули слова Президента Франції: «Ми будемо разом, щоби побудувати справедливий і міцний світ. Розраховуйте на Францію, розраховуйте на Європу!». Ми почули ці слова під обстрілами, почули на полі бою і вони звучали нам гучніше, ніж вибухи ракет чи сирени повітряної тривоги.

Дорогі друзі!

На завершення дозвольте мені поділитися з вами своєю мрією.

Я згадую 2012 рік і футбольний матч 15 червня між національними збірними України та Франції у Донецьку на «Донбас Арені». Той матч був перерваний грозою. Менш ніж за два роки російська агресія і окупація перервали наше мирне життя. До нас прийшла війна,  яка принесла смерть і руйнування.

Я дуже хочу, щоби ми спільно перемогли у цьому матчі життя проти смерті, а наші національні збірні знову зіграли у звільненому Донецьку на «Донбас Арені».

Це буде матч нашої спільної перемоги. Це буде матч миру і пам’яті. Це буде матч нового життя.

Дякую за увагу!

Слава Україні і  Vive la France!

 

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук в межах візиту до Французької Республіки зустрівся із Президентом Франції Еммануелем Макроном

Голова Українського Парламенту подякував пану Президенту та французькому народу за демонстрацію найкращих лідерських якостей у підтримці України у її боротьбі із російським агресором і висловив впевненість у подальшому посиленні співробітництва та дружби між нашими країнами.

«Пане Президенте, від імені Українського народу дякую Вам і народу Франції за лідерство у питаннях підтримки України та українського народу, який сьогодні демонструє, що за цінності варто боротися. Ми такий же європейський народ, як і 360 років тому, часів козацької доби, який любить свободу, волю і  ніколи не дозволить нікому панувати на нашій землі. І я знаю, що це не було б можливим, якби ми не відчували підтримки Франції та  ЄС», — зазначив Руслан Стефанчук під час зустрічі.

Також він  наголосив на важливості військової допомоги Україні, у якій Франція займає провідне місце серед держав світу.

«Ми з вдячністю отримуємо те озброєння, яке дасть можливість вивільнити територію України від російських загарбників. Але сьогодні дуже важливо отримати й інші види озброєння, сучасні, які нададуть можливість остаточно перемогти у цій війні», — наголосив Голова Українського Парламенту та додав, що  саме таке озброєння компенсує чисельну перевагу ворога і для нас це спосіб відстояти своє право на життя.

Він також зауважив, що українці — це нація, яка дуже хоче миру, і це бажання втілено у формулі миру — ініціативі Президента України, яку ми закликаємо підтримати всі цивілізовані держави, щоб згуртувати увесь світ навколо цієї важливої ідеї. Тому участь Франції у підтримці формули, як однієї із провідних держав світу, може стати визначальною. 

Руслан Стефанчук також приділив особливу увагу підтримці понад 100 тисяч українців, які знайшли прихисток у французьких сім'ях, що «не на словах підтримують Україну та роблять все для нашої перемоги».

Також Голова Парламенту України закликав Францію і далі бути поряд з Україною у її поступі до Європейського Союзу та НАТО, підтримати важливу для нас ініціативу відповідальності росії в міжнародних судах,  її ізоляції в міжнародних інституціях та виплат репарацій нашій державі за всю завдану  шкоду.

 «Україна на шляху до ЄС і НАТО демонструє своїм прикладом, що для нас значать цінності свободи, гідності, рівності, справедливості. Тому для нас дуже важливо надалі зберігати солідарність навколо України і тримати один стрій», — зазначив Голова Верховної Ради України та висловив впевненість у спільній перемозі коаліції європейських держав у цій жахливій війні.

Президент Франції Еммануель Макрон своєю чергою запевнив Голову Українського Парламенту у тому, що Франція завжди дотримується свого слова, даного партнерам.  І це особливо важливо у співпраці з Україною у військовій сфері сьогодні, під час війни з російською федерацією.

«Ми постійно обговорюємо деталі з Президентом Зеленським, міністрами оборони України і Франції. Так було з CESAR, KROTAL чи бронеспорядженням.

Якщо Франція обіцяє допомогу — вона її надає, і  між анонсом і наданням зброї минає небагато часу», — зазначив Еммануель Макрон. 

 

Ми чітко бачимо і розуміємо, що росію можна і треба перемагати, — Руслан Стефанчук

На цьому Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук наголосив під час зустрічі із Головою Сенату Французької Республіки Жераром Ларше та сенаторами,  яка відбулася в межах офіційного візиту до Французької Республіки.

Руслан Стефанчук щиро привітав свого колегу та великого друга України Жерара Ларше та вкотре подякував йому за сміливість, проявлену під час візиту до України, коли бої із загарбником велися практично у центральних областях нашої країни.

«Ви виступали перед нашими парламентаріями та висловили слова  щирої підтримки України Францією. Це був сміливий вчинок Ваш і Ваших колег- сенаторів, які не на словах, а своєю присутністю продемонстрували нам підтримку», — зазначив Руслан Стефанчук.

Під час зустрічі сторони підняли важливі теми та питання для допомоги Україні у її боротьбі із російським агресором. Зокрема, мова йшла про посилення військової підтримки, особливо надання важкого озброєння, танків та літаків, які посилять наші Збройні Сили в рази і допоможуть Україні відновити свою територіальну цілісність та кордони.

«Ми чітко бачимо і розуміємо, що росію можна і треба перемагати. Ми чинимо спротив завдяки вашому озброєнню, завдяки вашій політичній підтримці і завдяки великій сміливості Українського народу і Збройних Сил України. Щиро дякую за те, що Франція завжди була лідером у підтримці України, що найбільш важливі питання приймаються за ініціативи або за участю Франції», — наголосив Руслан Стефанчук.

Окрему увагу співрозмовники приділили євроінтеграційному та євроатлантичному напрямам України та їх підтримці Францією, адже, за словами Голови Українського Парламенту, саме завдяки позиції  Франції змінилася загальна тенденція в ЄС і Україна отримала статус кандидата.

Крім того, Голова Українського Парламенту закликав французьких колег підтримати формулу миру Президента України Володимира Зеленського, а також прийняти важливі для України рішення у політичних питаннях, зокрема визнання  Сенатом Франції російського режиму терористичним та визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом Українського народу.

 «Я щиро знаю, що дружба Франції і України – це дружба, яка започаткована великою історією наших країн, дружба, яка має велике майбутнє. Дякую Франції за незмінну солідарність та всебічну підтримку України», — наголосив Голова Верховної Ради України.

 

Зі свого боку Голова Сенату Французької Республіки Жерар Ларше подякував українському колезі за важливий візит та зазначив, що ця зустріч та  виступ Голови Верховної Ради України у Сенаті мають глибоке значення для майбутнього як міжпарламентських відносин, так і відносин обох країн.

Він зауважив, що за останні 20 з лишнім років Український Спікер — один із трьох політиків, хто був удостоєний честі виступити у Сенаті, і це є проявом великої поваги до України та Українського народу, який виборює свою незалежність у жорстокій війні.  

«Ваша присутність у Сенаті – це дуже потужно і символічно для тієї дружби і солідарності, яку ми маємо між нашими парламентами», — наголосив Жерар Ларше.

Він також додав, що Сенат готовий підтримувати українських колег і далі, зокрема у прийнятті потрібних для України політичних рішень.

«За кілька днів Сенат готується прийняти нову резолюцію, яка буде підтримувати положення плану миру Президента Зеленського та положення, спрямовані на боротьбу проти безкарності росії.

Сьогодні росія намагається переписати історію, але спільними зусиллями ми цього не допустимо. Ми готові вам допомагати і працювати разом з вами для подальшої підтримки України!» — наголосив Голова Сенату Французького Парламенту.

 

Виступ Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука перед членами Сенату Французької Республіки (м. Париж, 1 лютого 2023 р.)

Шановний пане Голово,

Шановні пані та панове сенатори,

Дорогі друзі,

Маю особливу честь перебувати сьогодні у Сенаті Французької Республіки і звернутися до вас із словом з охопленої полум’ям війни України.

З високої трибуни Сенату нині говоритимуть мільйони українців, які переживають найбезглуздішу і найжорстокішу агресію із часів Другої світової війни.

Я дуже хочу, щоби ви почули їхні втомлені, згорьовані, але незламні та непоборні голоси.

У цих голосах, пане Голово, ви почуєте ті, що лунали Вам у Бучі і Бородянці, які гідно прийняли бій, зупинивши ворога за 20 кілометрів від Києва.

Хочу, щоби ви почули голоси нескореного Маріуполя й «Азовсталі», такої близької французам Одеси, голоси Бахмута й Соледара, де наші воїни стоять на смерть, захищаючи свою рідну землю.

Серед цих голосів будуть і ті, що просили про допомогу у зруйнованому російською ракетою будинку у Дніпрі, де 14 січня загинули 46 українців, а майже сотню було поранено.

Ще раз дякую Вам, дорогий Жераре, і очолюваній Вами делегації, яка у липні минулого року прибула в Україну, а повернулася додому вже іншою, як Ви тоді сказали.

Це був сміливий вчинок справжніх друзів.

Ваш натхненний виступ у Верховній Раді почула вся Україна: його ще довго і захоплено обговорювали депутати Парламенту, бійці на фронті й ті, хто допомагають армії в тилу.

У ньому всі ми відчули могутній і нескорений дух Франції, дух вільних парижан, які понад 230 років тому пішли на штурм Бастилії!

Так, сьогодні ми, українці, беремо свою Бастилію!

Сьогодні гартується велика Українська нація, яка у виснажливій боротьбі виборює власну свободу, власний шлях розвитку, власне майбутнє!

Мені приємно усвідомлювати, що поруч з нами у цьому, передусім, світоглядному протистоянні, великий Французький народ, і я хочу вам, його високим представникам, подякувати за це.

Шановні пані та панове сенатори,

Чи задумувалися ви над тим, чому нас вбивають?

Нас вбивають лише за те, що ми, як і ви, любимо власну землю, шануємо, як і ви, свою тисячолітню історію, плекаємо, як і ви, свою власну мову.

Чи задумувалися ви над тим, як нас вбивають?

Нас цинічно вбивають всією наявною зброєю: балістичними і крилатими ракетами, дронами-камікадзе.

Нас вбивають холодом і темрявою, руйнуючи критичну енергетичну інфраструктуру.

Чи задумувалися ви над тим, хто нас вбиває?

Нас вбиває той, хто, прикриваючись спеціальною воєнною операцією, розпочав повномасштабне вторгнення, той, хто марить відновленням російської імперії, той, кому плювати на міжнародне право та норми мирного співжиття.

Нас, за його наказом, вбивають ті, хто ще вчора клялися, що вони брати.

Спеціальна воєнна операція в Україні, як агресор назвав свої дії, є лише цинічним прикриттям інвазії на Захід, яку можна зупинити, лише перемігши його!

Скласти зброю — не наш шлях!

Наш шлях — дати відсіч агресору й захистити свою рідну землю!

Україна стала щитом, що захищає Європу і весь цивілізований світ.

Жорстокий і підступний ворог несе смерть і руйнування, продукує фейки, покладаючи вину за свої злочини на колективний Захід.

Не піддаваймося московській дезінформації, яка має глибоке історичне коріння!

Неіснуючі села графа потьомкіна, який майстерно вводив у оману імператрицю катерину, через століття знайшли свій прояв у трагедії української Бучі.

Її, за твердженням російської пропаганди, не було, як, нібито й не було на вулицях понівечених тіл мирних мешканців.

Мені пригадався ще один дуже красномовний випадок із тридцятих років минулого століття, коли сталін вбивав українців голодом.

Архівні документи розповідають про приїзд в Україну відомого в минулому французького політика Едуара Ерріо, який не побачив там голоду, тому що його маршрут спеціально підлаштували винятково по зразкових селах і колгоспах.

Отже, перемогти ми можемо лише разом, бо знавіснілий загарбник не зупиниться на Україні, а посуне далі ширити «рускій мір».

І вже не важливо, як це буде: збройно чи ідеологічно, звір видає себе за ягня, але рветься убивати та загарбувати нові території.

Закликаю вас, шановні колеги, визнати росію терористичною державою, як це зробили Європейський Парламент, Парламентські Асамблеї Ради Європи і НАТО, парламенти й уряди інших країн.

Ми вітаємо Вашу солідарність у питанні створення спеціального трибуналу, щоби притягнути до відповідальності всіх, хто скоїв і коїть воєнні злочини.

Лише незворотність покарання унеможливить повторення таких злочинів у майбутньому.

Поки росія не зупинить агресію і не забереться з української території — їй не місце ані поруч із державами Великої сімки, ані в товаристві Великої Двадцятки, ані на Олімпійських іграх 2024 року у Парижі.

Важливо, що, добре усвідомлюючи масштаби і наслідки агресії, Франція підтримала резолюцію Генеральної Асамблеї ООН щодо механізму компенсації збитків, завданих Україні.

Я вкотре хочу щиро подякувати вам за лідерство у справі надання Україні зброї, яка допомагає нам захищатися та допоможе перемогти.

За вашим прикладом почали діяти багато країн світу і вже незабаром ми отримаємо такі необхідні нам танки.

Ми щиро сподіваємося, що Франція першою надасть Україні свої сучасні літаки.

Ваші артилерійські установки «Цезар», зенітно-ракетні комплекси «Кроталь», реактивні сиcтеми залпового вогню LRU і легкі танки АМХ-10RC добре зарекомендували себе серед воїнів Збройних Сил України й ефективно стримують ворога.

Водночас наша пріоритетна потреба залишається незмінною: це літаки, важка бронетанкова техніка та засоби протиповітряної й протиракетної оборони. Ми маємо досягти переваги на суші та закрити небо над Україною.

Як добрий і мирний народ, навіть будучи жертвою воєнної агресії, ми, все ж, думаємо про мир.

Про стійкий мир.

Адже нам не потрібно чужого — ми захищаємо своє.

Саме тому Президент України Володимир Зеленський запропонував світові формулу миру, яка складається з десяти пунктів і має на меті припинення війни.

Допоможіть нам її реалізувати, створивши нову та міцну архітектуру європейської та світової безпеки: але не ціною поступок, компромісів, за які нашим дітям і внукам буде боляче й соромно.

Нам потрібні надійні гарантії безпеки, одними з яких є, безсумнівно, членство у Європейському Союзі та НАТО.

З авторитетної трибуни французького Сенату хочу закликати Європу, євроатлантичну спільноту якомога швидше та без вагань прийняти нас у своє коло.

Прийняти, як родина приймає воїна, який повернувся додому після виснажливої війни, воїна, який переміг і захистив свою сім'ю, свою землю, наше спільне європейське майбутнє!

Ми глибоко вдячні Франції за роль у наданні Україні статусу кандидата на вступ до Європейського Союзу.

Нагадаю, що у березні минулого року, коли відбувся саміт лідерів у Версалі, саме позиція Франції стала переломною.

Це сталося вже буквально через два тижні після подання Україною заявки на членство.

Тоді лідери ЄС ухвалили рішення, що Україна стане членом ЄС, попри подальший розвиток подій.

Як сказав великий Оноре де Бальзак, який, як ви знаєте, знайшов своє кохання в Україні, «щоби дійти до мети, треба, насамперед, іти».

І ми йдемо.

Як Голова Українського Парламенту, хочу наголосити, що Україна впевнено крокує до своєї мети, ефективно працюючи над прийняттям необхідних законів та впровадженням важливих реформ.

Ми добре усвідомлюємо, що вступ до ЄС — це непростий процес.

Президент України, Парламент та Уряд послідовно демонструють нульову толерантність до корупції та борються за викорінення цього явища. Лише впродовж останніх декількох днів відбулися знакові звільнення і затримання недобросовісних чиновників високого рівня.

Така масована атака на корупцію сталася вперше за 31 рік Незалежності України!

Ми націлені на те, щоб якнайшвидше завершити виконання всіх семи кроків, визначених Європейською Комісією, і розпочати переговорний процес про вступ.

Упевнений, що вже незабаром унаслідок нашої спільної праці стане очевидним, що Україна може і має набути повноправного членства в Євросоюзі динамічно і ефективно!

Ми також розраховуємо на підтримку дружньої Франції у питанні прискореного вступу України до НАТО в контексті Вільнюського саміту Альянсу, який відбудеться 11-12 липня 2023 року.

Україна більше не може залишатися поза євроатлантичним контекстом, бо це загрожує їй самим існуванням, а Європі — війною!

Дорогі друзі,

Немає тих слів, щоби передати вам вдячність за те, що ви прихистили у Франції понад сто тисяч українських громадян. Це майбутні громадяни Європейського Союзу.

Дякую Вам за те, що турбуєтеся про наших діточок, які пішли у ваші школи, про українських матерів, які доглядають за ними, як про свій народ!

Історія давала нашим народам і культурам не один шанс для єднання.

Такий шанс дає вона нам і сьогодні.

Я вже згадував у Вашому авторитетному колі одне історичне явище, яке називається Голодомор.

Унаслідок геноцидних дій сталінського режиму через організований штучно та навмисне голод загинули мільйони українців.

Саме зараз сигнал із боку Франції про визнання Голодомору був би дуже важливим, оскільки події 1932-33 років підтверджують налаштованість тодішньої сталінської, а тепер і путінської росії, протягом сучасної історії знищити українську ідентичність.

Хотів би закликати всіх присутніх підтримати проект резолюції щодо визнання Голодомору 1932-33 років геноцидом Українського народу, який був представлений пані сенаторкою Жоель Гарріо-Майлям, яка також є Головою Парламентської Асамблеї НАТО та очільницею Групи дружби Франція-Україна Сенату пані Надією Сологуб.

Пане Голово, звертаючись минулого літа до українців із трибуни Ради, Ви влучно сказали, що «європейська душа та ідеали втілюються зараз Українським народом».

У нашому національному Гімні є такі рядки: «Душу й тіло ми положим за нашу свободу і покажем, що ми браття козацького роду»!

Так, нашими ідеалами є свобода та життя у великій і вільній європейській родина!

Ми обов’язково досягнемо нашої мети!

Ми обов’язково переможемо, бо за нами правда!

Ми обов’язково спільно відбудуємо Україну!

Ми не маємо права згаяти наш історичний шанс!

Дякую за увагу!

Слава Україні!

Вів ля Франс!

 

Прес-служба Апарату Верховної Ради України