За оцінками американського Інституту вивчення війни (ISW), російське вторгнення з боку білорусі є вкрай малоймовірним, а останні виступи путіна (щодо обстрілів прикордонних регіонів) — інформаційна операція, мета якої — відволікти і розпорошити українські сили від критично важливих осей наступу, притиснувши їх до північно-східних прикордонних районів.

Своєю чергою міністр оборони України Олексій Резніков припустив з огляду на прихильність кремля до символічних дат, що російська армія може піти у наступ «навколо 24 лютого» за двома напрямками: на Донбасі та півдні. В інтерв’ю BFMTV він зазначив: «Ми говоримо нашим партнерам, що ми теж повинні бути готові якнайшвидше. Тому потрібна зброя для стримування ворога, адже все на війні вирішує ініціатива».

Спостерігаються ознаки підготовки росії до нової спроби масованого наступу та захоплення сходу України. російсько-окупаційні війська передислоковують у тому напрямку додаткові штурмові групи, підрозділи, озброєння та військову техніку. За даними воєнної розвідки України, путін віддав наказ до березня захопити території Донецької та Луганської областей, зазначають у ГУР МОУ. І додають, що рф не має достатніх сил і засобів для початку наступу найближчими тижнями. Станом на сьогодні сформованих ударних груп немає.

Раніше у відомстві зазначали, що Україна перебуває на порозі гарячої фази війни, а у лютому і березні очікуються дуже активні дії на фронті.