Тож усіляко підтримує і продовжує надавати нашій державі допомогу, в тому числі й військову. На цьому наголосила віцепрезидентка Бундестагу Федеративної Республіки Німеччина Катрін Ґьорінґ-Екардт (на знімку ліворуч). Вона разом із заступницею Голови Верховної Ради України Оленою Кондратюк (на знімку праворуч) відвідала населені пункти Київщини, які зазнали жахливих руйнувань від обстрілів російських загарбників навесні минулого року, — Бородянку та Бучу.

— Ми не просто засуджуємо загарбницьку війну путіна, але всіма можливостями підтримуємо Україну, — зазначила німецька гостя. — І наша основна мотивація полягає в тому, що Україна разом з Європою повинні мати своє спільне майбутнє. Але путін воліє зруйнувати наші спільні цінності. Він хоче знищити Україну, її майбутнє, її мову, культуру, її ідентичність. Адже саме мова і культура важливі для ідентичності. Тому ми надаємо підтримку і в галузі освіти, і в гуманітарній сфері, і у відбудові зруйнованих населених пунктів. Але до цього належить і зброя. І Німеччина постачає її у великих обсягах.

Під час брифінгу в Бородянці (тут чимало багатоповерхівок під час минулорічних обстрілів було пошкоджено і визнано непридатними для проживання, але селище поступово відбудовується) Олена Кондратюк подякувала Бундестагу за підтримку у військовій, фінансовій, безпековій, гуманітарній сферах.

— Пані Катрін зараз — уособлення такої активної позиції в парламенті Німеччини, — наголосила українська політикиня. — Адже завдяки і їй ми отримали танки «Леопард». Чекаємо якнайшвидше їхнього прибуття. Коли ми спостерігаємо сьогодні за тими процесами, які відбуваються у Бородянці, — це якраз промовистий випадок, коли звичайні наші співвітчизники роблять незвичайні речі. Бачимо, що цей населений пункт, незважаючи на постійні обстріли, як і всієї України, люди відновлюють. Дякуючи благодійним фондам, міжнародним партнерам, нашими союзникам іде відбудова. Утім, коли говоримо про важливість гуманітарної допомоги, згадуємо, що найбільше необхідна протиповітряна оборона. У цьому контексті важливо, що наші військові проходять навчання в Німеччині (це вже відомо з відкритих джерел), де освоюють сучасну техніку ППО, вміння працювати на зенітно-ракетних комплексах Pаtriot. Для нас важливі ці моменти і розуміння, що лише разом можемо перемогти спільного ворога, захистити демократію.

Олена Кондратюк наголосила також на перспективах міжпарламентської співпраці: «Дуже розраховуємо, що саме такі приїзди — наочне свідчення того, що на рівні всіх парламентів буде прийнято резолюції, які стосуються справедливості. А саме — визнання росії країною-терористом, створення міжнародного трибуналу, що дасть змогу домогтися виплат агресором справедливих репарацій для України».

Треба сказати, що Катрін Ґьорінґ-Екардт виявилася доволі допитливою. Вона надовго зупинялася біля розбомблених об’єктів соціальної інфраструктури, детально розпитувала місцевих жителів, котрі постраждали від російських «асвабадітелей», про їхні проблеми і роздавала заздалегідь підготовлені німецькою делегацією подарунки. Найчастіше — ліхтарики, які живляться від сонячної енергії, наголошуючи при цьому, що в Бундестазі представляє Партію зелених. Натомість люди раділи таким корисним презентам, адже ремонтувати домівки і налагоджувати мирне життя часто доводиться без світла. Як і по всій країні, тут його відключають після ударів рашистів по українських енергетичних об’єктах по декілька разів на добу.

У Бородянці поважні гості завітали до одного з місцевих підприємств, яке також можна вважати символом незламності. Воно спеціалізується на виготовленні екологічної упаковки зі шпону для продуктів харчування і значно постраждало від бомбардувань. Незважаючи на складну ситуацію, вцілілі потужності було розміщено у складських приміщеннях, де знову налагоджено виробництво. Отже, вдалося зберегти значну кількість робочих місць. За словами директора підприємства Анатолія Іваненка, свою продукцію продовжують реалізувати до Іспанії та інших країн.

А в Бучі об’єктом уваги гостей став Пластовий вишкільний центр. За словами його директорки Діани Придьми, із самого початку повномасштабного вторгнення російських військ у закладі займались розповсюдженням гуманітарної допомоги серед місцевих мешканців та переселенців. Також тут постійно збираються діти, зокрема й ті, родини яких переїхали до Бучі із зони активних бойових дій (на знімку). Психолог Вікторія Нечипоренко та інші небайдужі лікують малечу від війни, роблять усе, аби вони змогли забути про її жахіття.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.