Водночас триває робота з усунення каналів, через які Росія отримує деталі подвійного призначення.

Про це заявив народний депутат, заступник голови Комітету ВР із питань нацбезпеки, оборони та розвідки, голова постійної делегації України в ПА НАТО Єгор Чернєв.

«Думаю, переламний момент у свідомості наших партнерів відбувся й чітко проявився на останньому «Рамштайні», коли акцент з ППО був зміщений на надання нам бронетехніки. Це означає перехід від стримування РФ до фактичного розгрому та витіснення з наших територій. Тому літаки – це просто наступний етап і тут більше не політичне, а технологічне та логістичне питання, питання тренінгів наших пілотів», - сказав парламентарій.

На його думку, поведінка наших партнерів сьогодні від поведінки 2022 року відрізняється більш проактивною позицією.

«Раніше вони реагували на те, що відбувається, і надавали те озброєння, що нам необхідне, щоб виправити ситуацію. Зараз вони не чекають, поки Росія почне новий наступ, і надають нам озброєння як для стримування росіян, так і для контрнаступу. Був час, коли наші партнери озиралися на Кремль, чули, що вони кажуть, побоювалися ескалації. Однак зараз ніхто не слухає Кремль, бо прийняте рішення не лише стримувати російську армію, а й вибивати з України», - наголосив політик.

За його словами, також наші союзники працюють над тим, щоби перекрити шляхи постачання в РФ деталей, що використовуються в російському озброєнні і мають подвійне призначення – мікросхеми, чіпи тощо.

«Дуже складно повністю зупинити імпорт відповідних деталей у Росію, але є розуміння, що такі шпарини необхідно перекрити. У десятому пакеті санкцій ЄС, що анонсований на 24 лютого, будуть обмеження щодо таких компаній. Вони можуть бути адресними і такими, що змушуватимуть припиняти співпрацю з РФ. Також є вторинні санкції від, наприклад, США. Якщо компанія продовжуватиме співпрацю з Росією, то не виходитиме на ринок США, а це для багатьох компаній є проблемою. Тож боротьба триває і на цьому напрямку», - підсумував народний депутат.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України