Основні зусилля зосереджує на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках.

Військовий експерт Сергій Згурець у своїй колонці на «Еспресо» апелює до полковника запасу ЗСУ Віктора Кевлюка, який вважає, що анонсований наступ рф уже розпочався. «Противник відмовився від тактики масованих ракетно-артилерійських ударів, натомість росія зосередила чималі сили на Луганському та Донецькому напрямках. Зокрема, минулого тижня росіяни намагались атакувати наші позиції у Вугледарі чотирма бригадами. Однак 72-га та 79-та бригади ЗСУ цей наступ відбили, завдавши великих втрат 40-й та 155-й бригадам морської піхоти армії рф. Тому подальші дії росіян на Вугледарському напрямку не матимуть позитивного результату для них.

Хоча це і був один із напрямків, де противник намагається покращити контроль над залізничним вузлом Донбас — Крим», — пише він. Другим напрямком, за словами Кевлюка, де росіяни можуть розгорнути активний наступ, слід розглядати Лиманський плацдарм. Там противник зумів створити велике угруповання військ.

Зі свого боку британська розвідка припускає, що росія намагається відновити великі наступальні операції в Україні з початку січня 2023 року. Її оперативною метою є захоплення Донецької області. Однак путінським військам вдається просуватися вперед лише на кілька сотень метрів за тиждень.
«російські лідери, ймовірно, і надалі вимагатимуть масштабних наступальних дій. Залишається малоймовірним, що росія зможе наростити сили, необхідні для того, щоб суттєво вплинути на результат війни протягом найближчих тижнів», — вважає британська розвідка.

Тим часом в Україні продовжується набір добровольців до штурмових бригад «Гвардії наступу» для посилення Сил оборони та визволених територій. За словами міністра внутрішніх справ Ігоря Клименка, станом на вівторок заявки подали понад 8 тисяч осіб.

«Набір триватиме 60 днів. Це не сталий процес, ми з кожним добровольцем проводимо співбесіду, військово-лікарську комісію, перевіряємо його фізичні та ментальні здібності й виконуємо спеціальні перевірки. Оскільки ті особи, які йдуть на службу, не можуть мати судимостей», — пояснив він в ефірі телемарафону.

До «Гвардії наступу» можна долучитися онлайн на storm.mvs.gov.ua або ж у визначених Центрах надання адміністративних послуг (ЦНАПах). Гаряча лінія для консультацій — 0800100020.