Його провели місцеві активісти та представники благодійного фонду «Стабілізейшн Суппорт Сервісез».

Завданням форуму було встановити постійний діалог між різними органами влади, громадськими організаціями, бізнесом, волонтерами, міжнародними партнерами та українцями, які приїхали з різних міст і сіл.

— З початку повномасштабної агресії Хмельницька громада прийняла майже 260 тисяч людей з усіх регіонів. Ми видали сотні тонн продуктових наборів, засобів гігієни, побутової хімії, приготували понад мільйон гарячих обідів, роздали понад 600 тонн одягу, забезпечили тимчасовим житлом майже 30 тисяч людей. Ще 175 тонн продуктових наборів забезпечили міжнародні організації, — розповів Хмельницький міський голова Олександр Симчишин.

Нині у місті залишилися жити майже 25 тисяч переселенців із 39 тисяч офіційно зареєстрованих. Понад 2,2 тисячі дітей відвідують дитсадки, школи, заклади профтехосвіти. Для них у громаді працює постійний штаб підтримки, пральні, соціальні їдальні, консультативний центр, курси та навчання з перекваліфікації.

У громаді також працюють понад два десятки релокованих підприємств.

— Усе це величезне навантаження на освіту, медицину, соціальну сферу. Водночас це додаткові робочі руки, професіонали, нові бізнеси — ресурс для розвитку громади, який ми намагаємося використовувати, — продовжив голова. — Важливо сприймати внутрішньо переміщених осіб не як тих, кому маємо надати лише певні соціальні послуги, а потрібно соціалізувати, адаптувати, релокувати бізнес, запропонувати для цього гарні умови. У бюджеті громади на це передбачено на нинішній рік 27,7 мільйона гривень.

З подібними викликами стикнулись й інші громади краю. Від початку війни Хмельниччина прийняла з інших регіонів та розселила понад 385 тисяч переселенців. Тепер в регіоні їх проживає майже 90 тисяч. Те, яким буде їхнє нове життя, залежить від багатьох чинників.

— Усі разом маємо знайти правильні рішення щодо працевлаштування, підтримки бізнесу, а також створити ефективну модель функціонування рад внутрішньо переміщених осіб, — поділився міркуваннями заступник голови Хмельницької обласної ради Валентин Соколюк.

Як розповів чиновник, при обласній раді майже рік діє два гуманітарні штаби. Один із них прийняв та надав допомогу 53 тисячам переселенців. Другий підтримує «мости допомоги». Через них на звернення голів обласних рад та керівників органів місцевого самоврядування з Дніпропетровської, Донецької, 
Київської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Сумської, Харківської, Херсонської та Чернігівської областей формуються та відправляються гуманітарні вантажі для мешканців територій, які зазнали лиха від окупантів.

З перших днів війни обласна рада скоординувала роботу всіх закладів комунальної власності, щоб забезпечити переселенців житлом. Наразі чимало з них, насамперед заклади соціального спрямування, приймають сім’ї з територій, які перебувають під обстрілами.

— Завдяки активній взаємодії між органами влади та постійному діалогу з переміщеними особами ми краще розуміємо їхні проблеми. Постійно намагаємося допомогти у вирішенні першочергових потреб, таких як пошук житла чи необхідність у певних речах. Наше головне завдання — зробити так, щоб вони почувалися як удома, — переконаний заступник начальника ОВА Володимир Юр’єв.

А для цього потрібно об’єднати переселенців, членів громади, представників уряду, надати всебічну підтримку для розробки місцевих і національних планів інтеграції ВПО та стабілізації ситуації в країні. Тож за підсумками форуму було визначено важливі для внутрішньо переміщених осіб проблемні питання та кроки для їх вирішення.

Хмельницький.