росіяни, намагаючись взяти під повний контроль Донецьку та Луганську області, ведуть наступ на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках. За інформацією Генштабу ЗСУ на 8.02, за минулу добу Сили оборони відбили атаки ворога в районах 22 населених пунктів.

Терористи з рф продовжують нищити з повітря цивільну інфраструктуру Харкова. Окрім того, ворог здійснив 39 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема по цивільних об’єктах Миколаївщини та Херсонщини.

На Запорізькому напрямку вогневого ураження зазнали райони понад 30 населених пунктів.

Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 12 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів і кілька — по позиціях зенітно-ракетних комплексів. Наші артилеристи і ракетники уразили два пункти управління ворога, сім районів зосередження живої сили та склад боєприпасів.

На Чорному і Азовському морях нині потужно штормить. Через це росіяни не можуть вивести свої ракетоносії, а сильний вітер не дає їм змоги проводити повітряну розвідку. Про це в ефірі телемарафону розповіла речниця ОК «Південь» Наталія Гуменюк. За її словами, корабельне угруповання ворога то збільшується, то зменшується. Наразі воно в критично малому стані — один корабель. Решту ракетоносіїв заведено в пункти базування. «Користуючись природною паузою, ми відпрацьовуємо бойові завдання. Контрбатарейна протидія триває», — запевнила речниця ОК «Південь».

У свою чергу секретар РНБО Олексій Данілов припустив імовірність наступу російських окупантів ще на північному сході Харківської області або на півдні Запорізької області. «Наскільки ці спроби ворога будуть успішними, залежатиме від нас», — сказав він в інтерв’ю Reuters.

В американському Інституті вивчення війни (ISW) проаналізували прес-конференцію міністра оборони рф шойгу. Там вважають, що його виступ 7 лютого — спроба позиціонувати очолюване відомство як ефективний керівний апарат, який готує новий наступ у так званій спецоперації в Україні та створює умови для тривалої війни.

У звіті аналітики ISW припустили, що російське військове командування поспішає розпочати широкомасштабну наступальну операцію з метою захоплення Донецької області в нереалістичні терміни і, ймовірно, без достатньої бойової потужності.

До того ж експерти звертають увагу на те, що націоналістичний інформаційний простір росії висловлює занепокоєння щодо нездатності путінського війська провести швидку і багатопланову вирішальну наступальну операцію у визначені терміни.