Заступник голови цього комітету Дмитро Кисилевський прокоментував доопрацьований колегами по комітету законопроект, що передбачає узгодження законодавства у сфері оренди і приватизації державного та комунального майна. «Головна ідея — держава обирає орендаря свого майна не за примхою чиновника, а на відкритому аукціоні, — каже він. — Через три роки можна сказати, що це рішення стало ефективним. Водночас кілька проблемних моментів потребують вирішення, й економічний комітет прийняв важливе рішення на цьому шляху. Йдеться про законопроект № 6102-д, доопрацьований на основі проектів за №№ 6102, 6102-1 та 6102-2.

Будь-які законодавчі новації після кількох років випробування часом мають проходити повторний аналіз та коригування. В ідеалі, ті, хто був ініціатором нововведень, мають і проводити «роботу над помилками».

Серед головних нововведень схваленого законопроекту, наприклад, можливість для визначеного на конкурсних засадах постачальника послуг харчування для закладів освіти отримувати право на оренду їдальні без аукціону.

Медичні заклади, які втратили статус установи, що утримується за рахунок державного або місцевого бюджету, зможуть отримувати в оренду державне та комунальне майно без аукціону. Також від обов’язкових аукціонів буде звільнено Національний банк України та уповноважені ним банки, які орендують спеціально обладнані приміщення для зберігання запасів готівки. А компанії, які володіють морськими портами, без аукціону отримуватимуть в оренду відповідний причал (приватизація причалів заборонена).

Народний депутат також зазначив, що доопрацьований законопроект врегульовує процедуру передачі в оренду рибгоспам гідротехнічних споруд рибогосподарської технологічної водойми. Ця та попередні зміни спрямовані на узгодження законодавства про оренду та профільного законодавства, акцентує він.

Водночас законотворці мають намір запровадити обов’язок орендарів щодо відшкодування витрат на утримання орендованого майна та надання комунальних послуг. А також запровадити поняття уповноважених осіб з питань оренди, які матимуть належний рівень знань та умінь для організації передачі майна в оренду.

Проектом закону пропонується також скасувати обмеження на строк договору оренди державного майна у 12 місяців. Кабінету Міністрів України надається право встановлювати пільгову орендну плату за державне майно під облаштування гуртожитків для тимчасового проживання внутрішньо переміщених (евакуйованих) осіб, житло яких знищено або пошкоджено внаслідок збройної агресії. А викуп державного чи комунального майна орендарем буде можливий лише за результатами аукціону, на якому орендар матиме переважне право.

Водночас нагадується: згідно з раніше прийнятим рішенням Верховної Ради з 24 лютого 2022 року всі чинні договори оренди автоматично, без зайвих документів, продовжують дію на час воєнного стану, а також протягом чотирьох місяців після його завершення.

За повідомленням прес-служби Апарату Верховної Ради України.