Про розвиток партнерства у стратегічно важливих сферах, допомогу регіону в галузях охорони здоров’я, енергетики, транспорту, водного та сільського господарства, діджиталізації, оборонної промисловості, безпеки, а також з розмінуванням територій заявили представники делегації Міністерства закордонних справ Чеської Республіки під час перебування на Дніпропетровщині.

За словами генерального директора Європейської секції Міністерства закордонних справ Чеської Республіки Ярослава Курфюрста, Дніпропетровщина є пріоритетним регіоном для партнерства і надання допомоги.

«Чехія вирішила взяти під патронат Дніпропетровщину. Економіка нашої країни дуже індустріальна. Така ж, як і у вашій області. Тому ми вирішили допомагати саме вашому регіону, оскільки економіки схожі, й таке партнерство може розвиватися. Ми хочемо його розширювати та допомогти вам в ці нелегкі для України часи. Сьогодні ми приїхали великою делегацією. Аби говорити про конкретні речі. Про поглиблення партнерства, подальші інвестиції», — зазначив він.

Ярослав Курфюрст додав, що Чеська Республіка має намір надавати секторальну допомогу Дніпру та області у відновленні після атак російських терористів. Йдеться про гуманітарну підтримку та розвиток і реалізацію конкретних проектів будівництва. Для цього залучатимуть, зокрема, чеських архітекторів та урбаністів.

Під час візиту також було оговорено й перспективу передання Дніпру пасажирського транспорту. Як розповів директор департаменту розвитку співробітництва та гуманітарної допомоги

Міністерства закордонних справ Чеської Республіки Петр Гандалович, вже підготовлено постачання автобусів, які можуть використовуватися для різних цілей.

«Минулого року уряд Чехії погодився на довгострокову програму підтримки України, щоб ви могли виконати всі умови вступу до ЄС. Цього року продовжуватимемо надавати гуманітарну допомогу для мешканців Дніпропетровщини. Ми розуміємо ситуацію. Чехія допомагає переселенцям з України, які нині в нас. 

І наша країна пам’ятає та добре розуміє, що таке російські «асвабадітелі», — підкреслив він.

Члени делегації також заявили про свої плани щодо подальшої довгострокової співпраці. Це повної мірою стосується і чеського бізнесу. Так, велику зацікавленість виявив представник компанії, яка займається 3-D друком бетонних конструкцій Ондржей Богач. «Це можуть бути захисні споруди, бункери й укриття. Використані як для оборонних цілей, так і захисту цивільних. Можемо привезти наші принтери сюди. Продукція сертифікована. Ми зацікавлені вам допомогти», — сказав він.

Дніпропетровська область.

Фото із сайту Дніпропетровської ОДА.