Прологом нападу, за повідомленням Повітряних сил України, стали нічні запуски росіянами семи дронів-камікадзе «Shahed-136/131» зі східного узбережжя Азовського моря та шести крилатих ракет морського базування «Калібр» із російського фрегата у Чорному морі. Тоді українські захисники знищили 5 крилатих ракет «Калібр» та 5 ударних «шахедів».

Ціллю ворожих обстрілів з повітря залишаються об’єкти критичної інфраструктури та мирні населені пункти нашої країни. Вчора зранку була вже 14-та терористична ракетна атака на енергосистему України. Повітряна тривога почалася після пуску ракет з російських стратегічних бомбардувальників Ту-95мс та морських носіїв крилатих ракет, тривала вона у кілька хвиль протягом майже чотирьох годин.

Речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону зазначив: «Атаки по всій Україні здійснювалися з літаків стратегічної авіації, з кораблів у Чорному морі. Були запущені крилаті ракети повітряного та морського базування. Було залучено три кораблі: ракетний катер, фрегат та підводний човен. Також залучили 8 літаків стратегічної авіації Ту-95. Волгодонськ та район Каспія — традиційні місця запуску крилатих ракет».

У першій половині дня міністр енергетики України Герман Галущенко заявив, що у шістьох областях зафіксували влучання в об’єкти теплової та гідрогенерації, а також високовольтної інфраструктури. Через це в багатьох регіонах запровадили аварійні відключення електроенергії. За його словами, найскладніша ситуація наразі у Запорізькій, Харківській та Херсонській областях.

«Завдяки успішній роботі ППО та завчасним технічним заходам вдалося зберегти цілісність енергосистеми України», — запевнив Галущенко.

У свою чергу Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний у Телеграмі поінформував, що «о 10:18 дві російські крилаті ракети «Калібр» здійснили перетин державного кордону України з Республікою Молдова. Орієнтовно о 10:33 ці ракети перетнули повітряний простір Румунії». До речі, країни-члена НАТО...

Залужний повідомив, що після цього ракети знову увійшли в повітряний простір України. А речник Повітряних сил Юрій Ігнат згодом у коментарі ЗМІ наголосив, що наші сили мали змогу збити ці ворожі ракети, «але розуміли ризики і загрози населенню іноземної держави, тому цього не зробили одразу».

Пізніше міноборони Молдови підтвердило порушення повітряного простору країни російською ракетою. А ось Румунія — ні. У МО Румунії зазначили, що ракета пролетіла за 35 км від кордону...