Як свідчать останні соціологічні опитування, нині рух України до Європейського Союзу підтримують майже 60 відсотків українців. При цьому особливо привабливою ця ідея є для молоді — за вступ до ЄС виступає 65 відсотків 18—29-річних. Отож і не дивно, саме молоді громадяни є найактивнішими учасниками різноманітних заходів на підтримку євроінтеграції.

Щоб встигнути виконати до Вільнюського саміту умови, необхідні для підписання Угоди про асоціацію з ЄС, сьогодні Верховна Рада має розглянути три останні євроінтеграційні законопроекти: про прокуратуру, про вибори та про лікування за кордоном осіб, які перебувають у місцях позбавлення волі. Та якщо перші два проекти законів вже ухвалено в першому читанні і стосовно них прогнозовано очікується позитивне рішення, то пошук компромісу з останнього питання проходить досить важко. Утім, як в Україні, так і Європі сподіваються, що робоча група, яка працює над підготовкою законопроекту про можливість лікування засуджених за кордоном, таки внесе на розгляд Верховної Ради узгоджений законопроект. Бо якщо ми справді прагнемо європейського майбутнього — маємо домовитися.

Як повідомили у Представництві ЄС в Україні, міністри із закордонних справ країн—членів Євросоюзу після зустрічі 18 листопада в Брюсселі вкотре наголосили, що для підписання Угоди про асоціацію «Київ має продемонструвати рішучі дії та відчутний прогрес у трьох сферах: забезпеченні відповідності парламентських виборів міжнародним стандартам, розв’язанні питання вибіркового правосуддя та уникнення повторення цієї проблеми у майбутньому, а також імплементації реформ, що були визначені у спільно погодженому порядку денному асоціації Україна — ЄС». При цьому представник ЄС із закордонних справ і безпекової політики Кетрін Ештон наголосила на необхідності розв’язання головного невирішеного питання, яке стосується вибіркового правосуддя. Аналогічні заклики лунають і під час численних мітингів на підтримку євроінтеграції, про це говорять відомі інтелектуали країни. Зокрема, днями звернення до громадськості, влади та опозиції оприлюднили учасники ініціативи «Першого грудня», котрі наголошують, що не вимоги Європейського Союзу мають бути для нас принизливими, а сам факт їхньої необхідності. «Українське суспільство шукає можливість сказати вам: знайдіть силу і мужність зробити вчинок, в якому є вибір історії», — зазначають В’ячеслав Брюховецький, Богдан Гаврилишин, Любомир Гузар, Володимир Горбулін, Іван Дзюба, Мирослав Маринович, Мирослав Попович, Євген Сверстюк, Вадим Скуратівський та Ігор Юхновський. Вони також закликали українських громадян «продемонструвати колективну і масштабну підтримку європейського вибору України та сказати про незгоду з будь-якими надуманими «паузами» в тому, щоб змінити наше життя».

«Європа стане об’єднаною. Європейське повернення України та сусідніх з нами європейських народів неминуче здійсниться. Для цього усім нам належить зробити вчинок. Зробімо цей вчинок. Зробімо все, щоб утвердити вибір історії і спільний вибір Європи», — йдеться у зверненні.

Свого часу біля Представництва ЄС в Україні відбулася акція «Молодь обирає Європу», під час якої представники молодіжного руху «Європейське покоління» передали до країн —членів Євросоюзу звернення підтримати підписання Угоди про асоціацію. Учасники руху зазначали: молодь хоче продемонструвати європейським політикам, що виступає за євроінтеграцію та прагне жити в європейській Україні. Сьогодні це прагнення підтримує й більшість представників старшого покоління, тому політики мають обов’язково домовитися, щоб вкотре не змарнувати наданий Україні шанс.

На знімку: а свого часу біля Представництва Європейського Союзу в Україні відбулася акція «Молодь обирає Європу».

Київ. День Європи.

Фотоетюд Андрія НЕСТЕРЕНКА (з архіву «Голосу України»).