На вчорашнє засідання робочої групи з питань опрацювання законопроекту про лікування засуджених за кордоном прибули спостерігачі місії Європейського парламенту Пет Кокс і Александр Квасневський.

Голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем’якін повідомив євроспостерігачам, що представники опозиційних фракцій розробили законопроект №3599 з урахуванням пропозицій та рекомендацій, які надійшли від депутатів із фракції Партії регіонів. І наголосив, що, намагаючись віднайти консенсус та враховуючи надзвичайну важливість підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, представники опозиції пішли на максимально можливі поступки. «Сьогодні наша головна вимога — дати можливість засудженим лікуватися за кордоном», — сказав А. Кожем’якін. Він відзначив, що в законопроекті пропонуються, зокрема, такі зміни до Кримінального кодексу: перерва у відбуванні покарання для проходження лікування засудженим за кордоном, визначено перелік засуджених осіб, до яких не може бути застосовано лікування за кордоном, визначено правові ситуації, які можуть настати для засудженого після завершення такого лікування залежно від його результатів. У законопроекті також пропонуються зміни до КПК та КВК. Водночас А. Кожем’якін підкреслив, що законопроект не ламає систему кримінального права і не призведе до звільнення тисяч засуджених за дуже тяжкі злочини — вбивць, наркоторговців, контрабандистів та інших злочинців, а є кроком до вдосконалення чинного кримінального законодавства.
Заступник керівника робочої групи Володимир Олійник (ПР) зауважив, що без узгодження законопроектів на робочій групі жодне рішення у Верховній Раді не може бути прийнято. Він поінформував про процес обговорення та узгодження законопроектів з урахуванням думок представників ЄС. За його словами, вже є серйозні просування в роботі та певні домовленості. Зокрема, прибрано норму про те, що засуджений має як мінімум рік, 365 днів, лікуватися в Україні перед отриманням дозволу на лікування за кордоном; вирішено, що сам засуджений має зобов’язатися повернутися в Україну після лікування. 
Інна Богословська (ПР) поінформувала про ті положення, які ще залишилися неузгодженими. Зокрема, це погашення всіх чи частини збитків як умови для зменшення покарання для засудженого; можливість змінити засудженим лікувальний заклад за кордоном, якщо, приміром, змінюється його діагноз; принципи правосуддя в тому разі, якщо засуджена людина, яка відбула на покарання за кордон, скоїла там злочин; порядок повідомлення лікувальної установи за кордоном про те, що засуджений продовжує там лікуватися; порядок виїзду та повернення в Україну засуджених, котрі потребують лікування за кордоном; можливість умовно-дострокового звільнення після лікування. «Це головні позиції щодо яких ще треба знайти компроміс», — сказала І. Богословська.
Віталій Журавський (ПР) підкреслив, що жоден із законопроектів не є основою. Робоча група розглядає всі подані законопроекти. «Ми виходимо з ідеї створення законопроекту для можливості лікування всіх засуджених, а не однієї особи», — наголосив депутат.
Потім депутати перейшли до погодження окремих норм законопроекту №3599. Вони погодили декілька норм. Зокрема, якщо людина під час лікування за кордоном вчинила злочин на території тієї держави або іншої держави, це має стати причиною для скасування рішення суду про перерву в відбуванні покарання для лікування та повернення засудженого в Україну. Тобто скоєння злочину на території будь-якої держави є підставою для скасування рішення суду про лікування засудженого за кордоном та повернення його на територію України. Заходи для повернення засудженого з-за кордону вживатиме суд.
Депутати також погодили норму, за якою час лікування засуджених за кордоном не зараховуватиметься у строк відбування покарання.
* * * 
На засіданні Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, яке відбулося після засідання робочої групи, депутати розпочали розгляд президентського проекту закону про прокуратуру в другому читанні, ухвалення якого є одним із зобов’язань України перед Європейською спільнотою. Керівник робочої групи з опрацювання закону про прокуратуру Володимир Олійник наголосив, що це той закон, який розповсюджується на всі правовідносини, які виникають у державі, а тому треба зосередити роботу над цим законопроектом. Уже надійшло понад 800 поправок до нього. Голова комітету Андрій Кожем’якін запропонував зробити перерву в засіданні для того, щоб дати можливість робочій групі опрацювати законопроект про лікування засуджених за кордоном. Однак таку пропозицію підтримали лише сім депутатів, представників опозиції, проти висловилися дев’ятеро, представники більшості, тому комітет продовжив розгляд законопроекту про прокуратуру. А. Кожем’якін заявив, що три опозиційні фракції відкликають усі свої поправки до цього законопроекту. На що Володимир Олійник відповів, що відкликати поправки до законопроекту можуть лише народні депутати, які їх внесли, як суб’єкти законодавчої ініціативи, і при цьому наголосив, що це нормальна законодавча практика, коли депутати подають поправки до законопроектів. І до такого конституційного права депутатів із розумінням ставиться Президент.