Про це повідомив Президент Володимир Зеленський після проведення засідання Ставки Верховного Головнокомандувача у понеділок ввечері, де заслухав доповіді Головнокомандувача, командувачів напрямків і керівників розвідки.

А у вівторок, 14 лютого, у Брюсселі на чергове засідання зібралася Контактна група з питань оборони України. Напередодні очільник МОУ Олексій Резніков анонсував основні теми «Рамштайну-9»: захист українського неба, зокрема через залучення авіаційної платформи, розбудова «танкової коаліції», формування запасу міцності по боєприпасах, тренінгові програми для українських воїнів, стабільність підтримки — логістика, обслуговування, ремонт, практична реалізація «Військового шенгену».

Того ж дня два нідерландські винищувачі F-35 перехопили три російські військові літаки біля кордонів Польщі з боку Калінінграда. Такі ситуації виникатимуть частіше і на певному етапі можуть призвести до ускладнень і реакції країн НАТО, вважає аналітик Defense Express Сергій Згурець. «Зараз діяльність всього Альянсу скерована на те, щоб бойові дії вела українська армія, а союзники забезпечують допомогу Україні.

Однак динаміка бойових дій може розвиватися непередбачувано. Країнам НАТО слід готуватися до того, що дії рф можуть призвести до більшої ескалації з Альянсом», — прокоментував він.

Тим часом триває битва за Донбас. Противник продовжує наступальні дії на Бахмутському напрямку, у секторі Кремінна — Сватове Луганської області.

«росія, ймовірно, прагне звести нанівець деякі успіхи, досягнуті українськими силами протягом вересня-листопада 2022 року: існує реальна можливість того, що їхньою найближчою метою є просування на захід до річки Жеребець», — йдеться у розвідувальному огляді міноборони Британії.

За висновками британської розвідки, поточна оперативна картина свідчить про те, що російські війська отримують накази наступати на більшості напрямків, але вони не зосередили достатньої наступальної бойової потужності на жодній з осей для досягнення вирішального ефекту.

Своєю чергою координатор ради нацбезпеки Білого Дому Джон Кірбі заявив, що росіяни не змогли за рік подолати проблеми, з якими стикнулися на початку повномасштабного вторгнення в Україну. А це проблеми з логістикою, зокрема з постачанням продовольства, а також з узгодженістю вогню та злагодженістю підрозділів. За словами Кірбі, путін продовжує «змінювати генералів, як шкарпетки», але це не допомагає вирішити проблеми російської армії.