Про це повідомив народний депутат від фракції «Слуга Народу», голова Комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду (на знімку).

«Міжнародні партнери представники Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) в Україні, Світового банку заявили про підтримку українських фермерів на цей рік. Зокрема, це стосується допомоги на придбання сушарок і генераторів для аграріїв, підтримки тваринництва та розвитку альтернативних джерел електроенергії», — повідомив О. Гайду.

За словами парламентарія, в 2022-му прямі збитки і непрямі втрати у сільському господарстві перевищили 40 мільярдів доларів, але українські аграрії продовжили працювати, а деякі галузі навіть збільшили експорт, як, наприклад, молочна.

«Торік ми з народними депутатами та Мінагрополітики підтримали наших фермерів державними програмами, грантами, залучали міжнародну допомогу, щоб ті, хто годує Україну та світ, могли й далі це робити», — констатував народний депутат. За його словами, для підтримки фермерів у 2023 році працюватиме кредитна програма 

«5-7-9», на яку передбачено 67 мільярдів гривень, ще мільярд планують спрямувати на гранти для бізнесу, зокрема на сади та теплиці, а 200 мільйонів гривень — на зрошення земель.

«Дякуємо аграріям за роботу під час воєнного стану. Підтримуємо аграріїв — підтримуємо продовольчу безпеку усього світу», — підсумував Олександр Гайду.