Як заявив міністр оборони США Ллойд Остін, партнери та союзники важко працюють над тим, щоб Україна мала все для переходу в контрнаступ і він був ефективним. Насамперед йшлося про бронетехніку, артсистеми, боєприпаси тощо, а також про підготовку наших захисників.

За словами Ллойда Остіна, важливо уявити цілісну картину цього озброєння, аби зрозуміти, чи вистачить його для отримання переваги на полі бою. Як зазначив за підсумками першого дня зустрічі в Брюсселі очільник МОУ Олексій Резніков, усі її учасники вважають: тріумф України має бути саме на полі бою. І в цьому антиросійська коаліція готова швидко, своєчасно і стабільно допомагати нам до Перемоги над агресором.

Зі свого боку у вівторок на підсумковій конференції Голова об’єднаного комітету начальників штабів США Марк Міллі наголосив, що НАТО й коаліція ніколи не були сильнішими, ніж нині, і що Україна надихнула весь світ своєю хоробрістю та стійкістю. Також Міллі контентував: рф перебуває у світовому вигнанні та вже програла стратегічно, оперативно, тактично...

Проте очільник Пентагону Ллойд Остін сказав: «Нам відомо, що росія має на озброєнні значну кількість літаків і в неї залишилось багато відповідних засобів. Саме тому ми наголошуємо, що маємо робити все можливе, аби надати Україні стільки засобів протиповітряної оборони, скільки можливо». Зокрема, було підтверджено надання комплексів Patriot від США та Німеччини. Берлін пообіцяв передати Києву ще декілька пускових до систем IRIS-T, які вже використовуються ЗСУ для боротьби з ворожими цілями. Франція та Іспанія згадали про передачу ще сучаснішого комплексу SAMP-T, який спроможний боротися з балістичними цілями. Зрозуміло, що ті системи йдуть «у комплекті» з додатковими ракетами.

Другий день дев’ятого «Рамштайну», 15 лютого, присвячено обговоренню постачання Україні танків. Як зазначив голова Об’єднаного комітету начальників штабів США Марк Міллі, «танкова коаліція» складається з 11 країн (ідеться і про Leopard 1 та Leopard 2, і про модифіковані радянські Т-72). 22 країни пообіцяли надати бойові машини піхоти.

Щодо авіаційного компонента, то ця тема, так би мовити, переосмислюється союзниками за зачиненими дверима. Але, здається, не дарма міністр оборони України в цивільному костюмі продемонстрував журналістам хустинку із зображенням літака, схожого на важкий винищувач Су-27...

Далі буде.