На цій конференції світові лідери актуалізують свої зобов’язання підтримувати Київ проти російських військ напередодні першої річниці повномасштабного вторгнення москви.

Як повідомляє «Радіо Свобода», Володимир Зеленський виступив на офіційному відкритті по відеозв’язку, також слово отримали Канцлер Німеччини Олаф Шольц і Президент Франції Емманюель Макрон. Серед інших присутніх на конференції — американські віцепрезидентка Камала Гарріс і держсекретар Ентоні Блінкен, міністр закордонних справ Китаю Ван І та генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ.

Напередодні Мюнхенської конференції Володимир Зеленський звернувся до учасників і гостей 73-го Берлінського міжнародного кінофестивалю. Він стартував 16 лютого, і цього року офіційними кольорами заходу є синій та жовтий.

«Хороше кіно викликає емоції. Культове кіно викликає зміни. У боротьбі людства з будь-яким злом завжди лунає два голоси: це правда і пропаганда. На деякий час пропаганда здатна заглушити правду. Але не здатна перемогти остаточно. Якщо мистецтво не припиняє боротьбу і розуміє, що стояти осторонь — означає бути поруч зі злом», — сказав, зокрема, Володимир Зеленський.

Він звернув увагу на те, що на цьогорічний фестиваль не допущено інституції і персони, які підтримують кремль, та фільми, зняті за підтримки росії. «Ми цінуємо це і вдячні за це. Це правда важливо. Це не формальність — це справедливість. Ми вдячні за підтримку України, увагу до України, солідарність з Україною. Доказ цього — офіційний значок для учасників і гостей Берлінале, «Золотий ведмідь», який цьогоріч став синьо-жовтим. Це кольори України. Кольори нашого прапора. Ми зробимо все, щоб повернути його на законне місце і звільнити всі наші землі», — наголосив Президент України.

Цього ж дня Володимир Зеленський також звернувся до парламенту Норвегії. Він нагадав, що вперше звернувся до норвезьких парламентаріїв на 35-й день війни. І головна відмінність між цими виступами — «це впевненість, що вільний світ не зрадить цінностей свободи».

«Ви допомагаєте нам засобами протиповітряної оборони, і це захищає наші міста від російського терору. Ви допомагаєте нам із протитанковою зброєю й артилерією, і це рятує українців від експансії російських катівень і знущань на нашу землю. Ви допомагаєте нам із відновленням енергетики після ракетних ударів і влучань іранських ударних дронів, і це повертає людям нормальність життя. А зараз ви створюєте прецедент довготривалої фінансової підтримки держави, що захищає свою незалежність і право кожного народу жити згідно із загальновизнаними міжнародними нормами», — сказав Президент України.

Так Володимир Зеленський відреагував на рішення парламенту Норвегії (Стортингу) підтримати 5-річну програму допомоги Україні на 75 мільярдів норвезьких крон, тобто майже 7 мільярдів євро.

Фото: скріншот з відео LIVE | DW Ukrainian.