Наразі є відповідна формула індексації пенсій, що враховує як темп інфляції, так і темп зростання середньої заробітної плати, тож збільшення має становити приблизно 20%.

Про це розповіла народна депутатка, членкиня парламентського Комітету із питань бюджету Леся Забуранна.

«Сьогодні левова частина коштів у державі спрямовується на ЗСУ та захист Батьківщини, проте соціальна політика залишається у пріоритеті держави. Ми чекаємо заяву уряду, але станом на сьогодні планується підвищення пенсій та індексація з 1 березня. Уряд також хоче суттєво збільшити пенсії та індексації для чотирьох основних категорій: люди, які мають понаднормовий стаж, ті, хто має на утриманні малолітніх дітей, донори та декілька пільгових категорій громадян», - зазначила парламентарій.

На її думку, чинна сьогодні формула індексації не є достатньо соціально справедливою.

«Якщо ми говоримо про людей, які мали низький рівень зарплати, то індексація щодо них відбувається значно нижчими темпами. Тому наша задача, крім іншого, стимулювати перегляд цієї формули, бо це дозволить соціально справедливо нараховувати пенсійні виплати й індексувати пенсії, особливо малозабезпеченим категоріям населення», - сказала народна депутатка.

Вона наголосила, що в державі є політична воля, щоб бюджет був не лише спрямований на військо та забезпечення перемоги, а й на підтримку людей.

«Ми з колегами обговорювали питання стосовно того, щоб кошти, які були вилучені та є репараціями від російського бізнесу, окрім того, що мають бути спрямовані на відновлення інфраструктури, частково направлялися на соціальне забезпечення. Адже у нас постраждали не лише об’єкти інфраструктури й будівлі, а й громадяни України. На мою думку, частина з тих грошей, що надходять чи надійдуть, мають спрямовуватися на покращення соціальних стандартів життя. Ось це абсолютно справедливий механізм наповнення бюджету на соцвиплати», - підсумувала політикиня.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України