Світові лідери починають прислухатися до пропозицій нашої держави й готуються до серйозних змін у системі глобальної безпеки.

Таку думку висловив народний депутат, член парламентського Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський.

«Нинішня Мюнхенська безпекова конференція й минулорічний захід – це очевидно дві різні системи світоглядів на все. Це означає, що весь світ усвідомив, що станом на минулий рік наявна система глобальної безпеки не виконала свою роль взагалі. ОБСЄ, ООН головну свою місію запобігання військовим конфліктам не виконали», - зазначив політик.

За його словами, показовими на цьому міжнародному заході стали виступи канцлера Німеччини та президента Франції.

«Усі керівники країн, які брали участь у минулорічній конференції розуміли, що у середньостроковій перспективі Путін нападе, проте вони нічого не зробили, щоб Україні допомогти й дати те, що Президент Зеленський просив. Сьогодні ми чуємо заяви канцлера Німеччини про те, що всі, у кого є танки, мають дати їх Україні. У перші місяці повномасштабної війни, канцлер казав тільки про надання бронежилетів, касок чи аптечок», - зауважив парламентарій.

Він також звернув увагу й на слова Еммануеля Макрона, який закликав світових лідерів розглянути питання про перебування Росії в Радбезі ООН.

«Це саме те, до чого ми підводили. Україна стверджувала і стверджує, що не може держава, яка вчинила цинічне порушення всіх мислимих норм права, бути у складі Радбезу й мати право вето. І зараз усі наші партнери, Офіс Президента, Міністерство закордонних справ працюють над тим, щоб запропонувати концептуальні речі майбутньої системи глобальної безпеки, які не ставитимуться під сумнів», - наголосив народний депутат.

Він додав, що захід у Мюнхені також доводить, що всі у світі розуміють неминучість перемоги України й необхідність консолідації зусиль навколо нашої держави.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України