Руслан Стефанчук подякував представникам Конгресу США за ту безпрецедентну підтримку, яку їхня країна надає Україні для досягнення перемоги у війні із росією, і закликав не знижувати її рівень до нашої Перемоги.

«Головне слово, яке сьогодні звучало тут найчастіше – це слово «швидкість». Закликаю, щоб швидкість вашої підтримки, як і її потужність, не згасала. Тому що для України — це питання виживання, це питання нашого майбутнього», — підкреслив Руслан Стефанчук та принагідно подякував за вже виділене потужне фінансування на потреби України.

Крім того, він зауважив, що США є провідним учасником важливого для України зібрання країн — Рамштайну, заходу, де вирішується майбутнє світової оборонної підтримки України.

Він також закликав американських колег підтримати Україну у її прагненнях до чесності у цій неспровокованій війні.

«Чесність має бути у всьому. Нам дуже важливо, щоб ми перестали вживати евфемізми, називаючи війну «конфліктом». Світ має називати війну війною. Бо від цього залежить подальша міжнародна підтримка та основи нашого взаєморозуміння», — зауважив Голова Українського Парламенту.

Третій визначальний напрям, за його словами, де Україні важливо мати такого союзника, як США, — підтримка формули миру Президента України Володимира Зеленського. 

«Важливо було б провести окремий саміт на підтримку цієї ініціативи. І тут  очікуємо, аби США вкотре проявили  лідерство, зокрема в частині проведення і участі у цьому саміті», — наголосив Руслан Стефанчук.

Також він подякував конгресменам за постійну адвокацію та активність у питаннях посилення санкцій проти країни-агресора і закликав забезпечити такий їхній рівень, який би став «нестерпним болем для рф і змусив би її припинити цю війну». Він також закликав американських колег підтримати ініціативу України у питанні  справедливості та ціни за жорстоку війну.

«Крім перемоги на полі бою, яку ми неодмінно отримаємо, ми маємо також отримати ще дві перемоги. Перша — юридична, в міжнародних інституціях. Україна і світ мають виграти спір проти рф, яка повинна бути визнана винною за всіма канонами міжнародного права. Друга — за цю війну повинна заплатити рф. Не платники податків США, ЄС, Великої Британії чи Канади, а саме росія, народ росії і її вище політично-військове керівництво. Я часто називаю це «чеком за війну», який повинен отримати путін», — зазначив Голова Українського Парламенту.

Насамкінець зустрічі Руслан Стефанчук зауважив, що Україну та увесь світ після нашої перемоги чекатиме ще одна історія успіху – історія відбудови та відновлення України.

«Закликаю вас, шановні конгресмени, стати частиною цієї історії, залишатися з Україною та підтримувати Україну. Це і є універсальний рецепт та формула нашої спільної перемоги», — наголосив Голова Верховної Ради України.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України