При цьому росіяни зазнають великих втрат. З наближенням річниці початку повномасштабної війни військові рф опиняються під дедалі жорсткішим політичним тиском — від них вимагають «перемог» до дати. Про це йдеться в огляді міноборони Британії про війну в Україні за 20 лютого.

росії бракує резервів для широкомасштабних наступів на Україну, а розмови про нове вторгнення мають на меті відволікти нашу увагу, вважає військовий експерт Сергій Згурець.

Аналізуючи поточну ситуацію, він нагадує, що «великий наступ рф» уже розпочався і триває другий тиждень по всій лінії фронту. Нині ворог концентрує спроби посунути ЗСУ на Куп’янському та Сватівському напрямках, у зонах Бахмута, Мар’їнки, Авдіївки та Вугледара. Він намагається знайти слабкі місця в нашій обороні, а потім спробує використати шпарини для глибших, саме тактичних проривів. Це буде та друга фаза. Але насправді резервів для зміни ситуації на оперативному, а тим паче стратегічному рівні в росіян немає.

Противник зосередив на території України майже 320 тис. вояків, приблизно 100—120 тис. перебувають у резерві. Цього, стверджує аналітик, недостатньо для широкомасштабних наступів із декількох напрямків. А розмови про наступ на Київ, Суми, Миколаїв і Харків — лише для відволікання наших уваги, сил і резервів.

Військове керівництво ерефії отримало завдання від путіна вийти насамперед на адмінмежі Донеччини та Луганщини. У своїх зверненнях Президент Володимир Зеленський постійно акцентує увагу на значенні оборони Донеччини. Там тривають найжорстокіші бойові дії. Іде протистояння, від якого залежить, зокрема й те, що готуємо найближчим часом... Ведеться робота по всіх гарячих напрямках фронту — Бахмутському, Вугледарському, Запорізькому тощо.

Ворог намагається взяти Бахмут уже сім місяців. За цей час просунувся десь на 40 км. Росіяни хочуть захопити місто-фортецю до 24 лютого, тож кидають туди багато техніки і не шкодують «гарматного м’яса», де його щодня переробляють ЗСУ.

Зі свого боку міністр оборони Олексій Резніков заявив у одному з останніх інтерв’ю: контрнаступ може розпочатися після того, як наші військові опанують нову західну техніку, що надходить від союзників. Він не дав прогнозів щодо термінів операції, але зазначив, що мають бути сили та засоби реалізувати задум Генштабу. Очільник МОУ наголосив, що нині зусилля зосереджено на тому, аби не дати росіянам успішно піти в наступ.