Зустріч відбулася в межах візиту Віцеспікерки до Латвійської республіки.

«Ми думками та серцями разом із вами. Латвія щойно направила в Україну чергову партію медичного обладнання на 378 тисяч євро, і ця медична допомога буде продовжуватися», – повідомила пані Міністерка на початку зустрічі.

Зі свого боку, Олена Кондратюк підкреслила, що медична допомога таких країн, як Латвія, пораненим українським військовим і цивільним є дуже нагальним питанням. За її словами, у цій сфері для України важливі три напрями: психологічна допомога, реабілітація та протезування.
«Внаслідок російського вторгнення були зруйновані та пошкоджені понад 200 медзакладів. Зокрема, російські окупанти повністю зруйнували реабілітаційний центр для ветеранів у Бородянці. Тому без допомоги наших друзів, партнерів та медичних систем країн ЄС нам не обійтися», — зауважила Віцеспікерка.

Водночас Ліга Меньгелсоне зазначила, що Латвія має намір зосередитися на таких сферах допомоги, як реабілітація, протезування та мікрохірургія. За її словами, минулого року 89 воїнів ЗСУ пройшли реабілітацію в Латвії, і сьогодні ще 55 військових проходять лікування в цій країні. Також започатковано і фінансується спільний з українськими спеціалістами проект щодо обміну досвідом із протезування. Водночас на реабілітацію одного військового у Латвії виділяється в середньому 6 тисяч євро.

Окрім того, повідомила Міністерка, в Латвії перебуває 162 українських лікаря, які мають можливість здобувати новий досвід і знання, а за спеціальними дозволами в Латвії можуть працювати й українські медсестри.

«Під час зустрічі попросила звернути увагу на потребу оздоровлення та психологічного відновлення українських дітей, які постраждали від російського вторгнення. Ми були б дуже вдячні за проведення оздоровчих таборів для таких діток у Латвії. Також особливої уваги, допомоги і турботи потребують онкохворі діти з України», — додала Олена Кондратюк, наголосивши, що психологічне відновлення та боротьба за здоров’я українських  дітей, які є дуже вразливими під час війни, має бути одним із пріоритетів для України та всіх наших друзів і партнерів.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України