«Ми надзвичайно вдячні за неймовірну підтримку та допомогу, яку надає Латвія і Рига Україні та українцям. З початку повномасштабного вторгнення росії Латвія прихистила понад 40 тисяч вимушених переселенців з України. Центр допомоги українцям у Ризі, з роботою якого я знайомилася особисто, став справжнім пунктом незламності, надії та опори для багатьох наших громадян, особливо жінок та дітей, які тікали від війни», — зазначила Олена Кондратюк.

Заступниця Голови Верховної Ради України відзначила, що громада, українська діаспора, волонтери і мерія Риги також дуже швидко відгукнулися на проблеми з електропостачанням, які виникли в Україні через масовані ракетні атаки росії на нашу критичну інфраструктуру.

Вона подякувала мерії, українській діаспорі та мешканцям Риги за передачу місту-побратиму Києву десятків автобусів, понад 80 генераторів, 100 теплових гармат і 130 тонн гуманітарної допомоги.

«Дякуємо Ризі за фінансування окремих проектів щодо відновлення водопостачання у Миколаєві на 200 тис євро та відбудову бомбосховища в одній зі шкіл Ніжина», – сказала Віцеспікерка.

«У нас дуже багато спільного, і кожного дня ми запитуємо себе, що ще ми можемо зробити для України. Допомога Україні важлива для нас з політичної точки зору. Вона об’єднала суспільство — латишів, опозицію та владу. Відновлення українських дитячих садочків та шкіл є пріоритетом Ризької міської думи», — наголосив своєю чергою мер Риги Мартіньш Статіс.

Учасники зустрічі також обговорили поточну діяльність Центру підтримки українців у Ризі. Щодня його відвідують 600-700 людей. У Центрі проводяться біржі праці, оскільки зараз найбільший запит серед українців — допомога з пошуком роботи та вивченням мови. Водночас усі мовні курси, які організовуються для українців, заповнюються буквально за години.

«Мер Риги запевнив мене, що українці, які проживають у столиці Латвії, мають ті самі права й можливості, що й місцеві мешканці. Вони гарантуються законом», — відзначила Олена Кондратюк.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України