На початку розмови Голова Українського Парламенту подякував австрійському народу та Парламенту зокрема за сталу позицію на підтримку України у безглуздій агресії з боку рф, річниця якої настає найближчими днями. У зв’язку із  трагічною датою не тільки для України, а й Європи, Руслан Стефанчук закликав під час засідання Національної Ради підняти прапор України, як вияв солідарності з Українським народом.

Також він висловив сподівання на подальше посилення високого рівня міжпарламентського діалогу та поглиблення співпраці двох парламентів.

Крім того, сторони обговорили поточну ситуацію в Україні, підтримку партнерів, участь у міжнародних заходах для розв'язання нагальних питань порядку денного міжпарламентського співробітництва. 

Окремо співрозмовники зупинилися на питанні, яке особливо турбує Україну останніми днями. Зокрема, мова йшла про участь російської делегації у зимовому засіданні ПА ОБСЄ 23-24 лютого, в річницю початку війни рф проти України.

«Абсолютно неприпустимо, щоб делегації України та рф, як держави-агресора, опинилися за одним столом на офіційному засіданні ПА ОБСЄ. Це не відповідатиме ні принципам, на яких заснована ОБСЄ, ані просто здоровому глузду», — підкреслив Голова Парламенту України та повідомив, що звернувся із закликом про перенесення засідання зимової сесії до Президентки ПА ОБСЄ Маргарети Седерфельд.

Також, за словами Руслана Стефанчука, українська сторона обурена тим, що у трагічні для України дні в Асамблеї планується проведення балу за участі представників російської делегації.

«Закликаю Вас,  шановний пане  Вольфгангу, донести до організаторів, що бал у цей день є недоречним, а участь у ньому вбивць українського народу – неприпустимою», — наголосив Голова Верховної Ради України.

Зі свого боку, Голова Національної Ради Австрійської Республіки Вольфганг Соботка запевнив українського колегу, що під час проведення ПА ОБСЄ австрійська делегація, разом із європейськими колегами, матиме можливість показати свою підтримку Україні. За його словами, росіяни мають зрозуміти, що є коаліція, яка виступає проти агресивної війни росії.

«Наше завдання — показати об'єднану Європу, хто є хто. Показати, що ми близькі до України, стоїмо пліч-о-пліч з нею і не втомимося підтримувати її», — наголосив Вольфганг Соботка.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України