Розмінування пасток потребує уважності.

Про роботу саперів ідеться на офіційній сторінці бригади у Фейсбуці. «Наш підрозділ займається мінуванням та розмінуванням територій. Загалом робота спрямована на прикриття передових рубежів. Працювати доводиться цілодобово, однак безпечніше за поганої видимості. Так ворогу важче нас помітити», — розповідає сапер однієї з окремих бригад морської піхоти на позивний «Студент».

Військовослужбовець зазначає, що були випадки, коли вони ставили мінні пастки за кілька десятків метрів від позицій росіян. Роботу виконували непомітно та результативно. Противник нічого й не підозрював.

Робота саперів завжди є небезпечною. Чи йдеться про звичайне розмінування ворожих пасток, чи встановлення мінних загороджень — усе потребує уважності та професіоналізму.
«Нещодавно працювали на «нулі». Була хороша видимість, і через це нас помітив ворожий дрон. Уже за кілька хвилин над головами кружляла їхня «пташка» з підвісним боєприпасом. Так сталося, що поруч не було жодного укриття. Міна впала за кілька метрів від нас. На щастя, усі залишилися живими. Відбулися легкою контузією», — зазначає військовий на псевдо «Монах».

«Узагалі, кожен крок сапера має бути виважений та продуманий. Будь-яка звичайна побутова річ на землі може таїти в собі небезпеку. На початку служби я найбільше побоювався зустрічей із розтяжками. З часом навчився всіх тонкощів роботи з ними та довів свої навички до автоматизму. Скільки таких розтяжок зняв — годі й рахувати, — розповідає «Монах». — Також на цій війні для мене новими стали ворожі касетні боєприпаси, які розкидаються по території і чекають на свою жертву. Перші такі сюрпризи мене вчив знешкоджувати командир».

Як правило, групи саперів працюють по п’ять-шість осіб. На завданні вони обов’язково тримають між собою дистанцію, уважно спостерігають за місцевістю та різними підозрілими предметами. «Маємо багато пасток, які залишають росіяни. Тому в нас таке правило: те, що не твоє, —  не чіпай. Навіть якщо побачив свою міну, яку лише вчора встановив, до неї теж уже краще не підходити», — розповідає сапер Олександр.

Знаряддя саперів.

До цього колективу саперів залучені найкращі фахівці у своїй справі. Дехто має за плечима чималий досвід служби. Також військові змогли пройти підвищення кваліфікації в Литовській Республіці. Там іноземні колеги навчали українських захисників тонкощів саперної справи та протидиверсійної роботи.

«Відчувалася колосальна підтримка не лише від іноземних військових, а й серед простих литовців. У Вільнюсі на кожному кроці можна побачити український прапор, звідусіль лунають гасла на підтримку України. Після завершення підготовки литовські колеги передали нам індивідуальні засоби захисту та багато іншого корисного військового майна», — зазначає Олександр.

Миколаївська область.

Фото з відкритих джерел.