Дорогі Українці та Українки! Побратими та посестри! Шановні іноземні гості!

Рік…

Рік незламності…

Рік героїзму…

Рік початку повномасштабної війни…

Я подумки повертаюся до того тривожного лютневого світанку. До деталей пригадую той минулорічний день, коли ми з вами опинилися у нових реаліях. Вдячний кожному з вас, хто був того дня, і вже протягом року продовжує працювати тут, у сесійній залі.

За те, що поруч. За те, що не втекли. За те, що не зрадили і не сховалися.


Як казав наш великий Тарас:

«Ми не лукавили з тобою,

Ми просто йшли; у нас нема

Зерна неправди за собою».

Але й ми не мали права діяти інакше, коли на шляху ворога стали закривавлені, але нескорені, Буча та Ірпінь, Бородянка і Гостомель, Маріуполь та «Азовсталь», Дніпро і Харків, Херсон і Миколаїв, Суми і Запоріжжя. А ще Авдіївка і Мар’їнка, Лиман і Сіверськ, Соледар і Бахмут.

Це – топоніми нашої гідності і гордості, за кожним із яких стоїть безсмертний подвиг їхніх героїчних оборонців. Вони назавжди закарбувалися у національній пам’яті Українського народу, яку вже ніхто і ніколи не зможе і не посміє стерти.

Я пишаюся, що разом із Президентом і Урядом Верховна Рада забезпечила безперебійне функціонування Української держави і суспільства в умовах воєнного стану.

З моменту прийняття 24 лютого 2022 року обумовлених воєнним часом актів, Український Парламент зберіг свою функціональність та з гідністю виконує покладену на нього Українським народом та Конституцією місію.

Попри страшний удар, який прийняли на себе Збройні Сили України, Національна гвардія, поліція, Служба безпеки, наші славні прикордонники, розвідники, представники усіх інших служб, Україна не втратила управління внутрішніми процесами.

Вона зуміла зберегти стабільність фінансової, банківської і податкової систем, довівши тим самим, що є державою, а не «випадковим утворенням», як це намагався подати ворог.

Нас не ленін придумав, як хтось із невігласів намагається це стверджувати. Ми — нація, яка має понад тисячолітню історію державотворення і дух незламності.

Це – той унікальний фундамент, який ніхто і ніколи не зумів знищити і на якому обов’язково зійде наша майбутня перемога.

Незважаючи на загрозу ракетних обстрілів, попри те, що ворог уже бачив перед собою хрести та дзвіниці наших золотоверхих Софії та Лаври і повний гідності погляд Володимира Великого, ми збиралися у цій залі, щоби приймати важливі для держави і суспільства рішення.

Ми працювали тут кожен із цих 365-ти днів, і працюємо далі заради перемоги!

Я хочу окремо і особисто подякувати усім працівникам Апарату Верховної Ради України, які щодня сумлінно і віддано виконують свою роботу. Важливу роботу. Безцінну роботу.

Я рідко згадуватиму сьогодні цифри, а більше говоритиму про змісти і результати, бо саме вони є показниками нашої роботи.

Ми прийняли всі необхідні законодавчі акти, безпосередньо спрямовані на протидію збройній агресії російської федерації, і дали чітку дефініцію як агресії, так і державі, що її здійснює.

Ми повністю відкинули злочинну радянську і російську ідеологію та пропаганду, чужі нам тоталітарні символи й символіку, які проривалися до нас не лише на танках.

Глибоко усвідомлюючи, що Українці й Українки своїм потом і кров’ю заслужили бути членами великої та об’єднаної європейської родини, ми всі разом добилися надання Україні статусу кандидата на членство у Європейському Союзі. І обов’язково всі разом станемо свідками початку переговорного процесу про вступ!

30 вересня минулого року, ставлячи свій підпис на спільній заявці про вступ України до НАТО, був і залишаюся переконаним, що членство в Альянсі є найвищою гарантією нашої безпеки, і що обов’язково треба переконати в цьому усіх, хто нас підтримує і допомагає, як і тих, хто ще проти чи вагається. Знаю, що це – одне з найголовніших завдань, як і те, що ми дуже близькі до нашої євроатлантичної мети!

Завдяки спільній і копіткій роботі, Європа і світ визнали і продовжують визнавати росію державою-спонсором тероризму. Наші партнери і друзі надали і продовжують надавати чітке визначення злочинам рф як геноциду Українського народу. Вони підтримали створення міжнародного трибуналу, щоби притягнути агресора до відповідальності за вбивства, за ґвалтування, за каліцтва.

Так, ми не самі!

Користуючись нагодою, хочу подякувати усім, хто поруч з нами у ці темні часи! Ми високо цінуємо і ніколи не забудемо тієї допомоги, яка надається Україні світом!

Ми особливо вдячні міжнародній парламентській родині. Навіть в умовах війни Україну відвідало майже тридцять керівників зарубіжних національних парламентів. Такою ж була і кількість візитів в Україну численних парламентських делегацій. Ми провели у Києві майже сотню міжнародних зустрічей. З трибуни Ради лунали виступи понад двадцяти високих представників іноземних держав.

З кожним із них ми говорили про військову, фінансову і гуманітарну підтримку України, і окремо — про наших співгромадян, які вимушені були виїхати з України під загрозою російських обстрілів. Ми знаємо, що вони обов’язково повернуться додому, в Україну.

Ми поклали початок парламентському виміру ініційованої Президентом України Кримської Платформи.

Ми обов’язково спільно реалізуємо формулу миру Президента Зеленського, яка є формулою здорового глузду, а тому прихильно сприймається всім цивілізованим світом. Її положення були підтримані абсолютною більшістю, яку складає 141 держава, і на вчорашньому засіданні Генеральної Асамблеї ООН.

Наша національна трагедія – Голодомор 1932-1933 років –визнається світом актом геноциду Українського народу. Бо набат страшних років радянського терору чути сьогодні у гіркому плачі тих, хто через 90 років втратив своїх рідних і близьких у полум’ї цієї неспровокованої, безжальної агресії.

Але ми обов’язково вистоїмо і переможемо. Переможемо у цій війні, яка триває з 2014 року. Ми повернемо усі загарбані ворогом території. Ми звільнимо з російського полону кожного нашого воїна. Ми повернемо кожну викрадену росією українську дитину.

Ми відбудуємо Україну, і наш ренесанс буде ренесансом Європи і всього цивілізованого світу. Переконаний, що відновлення України стане справою честі всіх народів та країн, які поділяють принципи, за які Українці і Українки кладуть свої життя.

Адже сьогодні Україна для світу – це не просто носій цивілізаційних цінностей. Україна очистила від іржі ці цінності, ставши місцем, де за них воюють, де за них віддають своє життя, де вони мають реальне, а не теоретичне значення.

росія, путін і кожен росіянин обов’язково заплатять за розв’язану ними війну. Це буде висока, але справедлива ціна, яку платитиме не одне покоління вбивць нашого народу.

Бо це і є справедливість!

Шановні колеги!

Наша робота не була б можливою, якби не ті, кого сьогодні немає у цій залі, ті – хто на передовій! І серед нас є ті, хто захищав та продовжує захищати Україну зі зброєю в руках!

Тому наші думки сьогодні з Вами, героїчні захисники України!  Величні воїни Великої країни!

З нашими волонтерами, які роблять неможливе для нашої Перемоги!

З нашими невтомними рятувальниками, які витягають людей з-під завалів!

З енергетиками, які заживляють наші міста після атак!

З лікарями, що рятують життя воїнів і мешканців мирних міст і сіл!

Із вчителями, які навчають діточок у бомбосховищах!

Із хліборобами, які годують країну!

З відповідальним бізнесом, який працює і чесно платить податки!

Наші думки і глибока вдячність з усіма, хто робить можливе і неможливе для перемоги!

Давайте оплесками подякуємо кожному з них!

Подякуємо кожному Українцю та Українці, як невід’ємній частині незламного Українського народу!

Народу, що неодмінно переможе!

І відбудує!

І примножить славу!

Славу України!

Слава Україні!

Прес-служба Апарату Верховної Ради України