Про це повідомляє Служба безпеки України у Телеграмі.

За даними слідства, ворожий пропагандист публічно виправдовував збройну агресію росії проти України та називав захоплення Криму і частину Донецької і Луганської областей «закономірним». Засновник так званого «русскаго клуба», який займався підготовкою замовних статей для сайтів та інформагенств країни-агресора, таких як «одна родіна» і «русская народная лінія», не визнавав Україну незалежною суверенною державою, називав українців неповноцінним, несамостійним етносом. Промосковський пропагандист у своїх дописах популяризував терористичні організації «л/днр», героїзував путіна та виправдовував його злочинну політику. 

Його статті містили заклики до насильства, расизму і релігійної нетерпимості.

«Ці публікації розміщувалися на російських сайтах, активно «розганялися» пропагандистами та були доступними необмеженій кількості користувачів», – зазначають у Київській міській прокуратурі. 

За кожну публікацію, яку російські спецслужби широко використовували в інформаційній війні проти України, блогер отримував грошову винагороду.

У серпні 2022 року Київська міська прокуратура заочно повідомили зловмиснику підозру за ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада), після чого він почав переховуватися.

Співробітники СБУ, які виявили та затримали промосковського блогера, не назвали його ім’я. За джерелами hromadske у правоохоронних органах фігурантом є Дмитро Скворцов. 
Наразі суд обрав пропагандисту запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності.

Промосковському блогеру загрожує від 12 до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна. 

В СБУ також повідомляють, що зібрано доказову базу ще на трьох ворожих пропагандистів, що займалися інформаційно-підривною діяльністю проти України.

Фото: СБУ.